Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Neppe avgjort på «supertirsdag»

Clinton og McCain i tet på nasjonale meningsmålinger i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trolig vil heller ikke «supertirsdagen» 5. februar avgjøre hvilken republikaner og hvilken demokrat som møtes i USAs presidentvalg i november.

I dag går demokrater i South Carolina til urnene for å si hvem de mener bør bli partiets presidentkandidat.

I ettermiddag lokal tid hadde Barack Obama en klar ledelse på meningsmålingene med 38,4 prosent, mot Hillary Clinton 26,8 og John Edwards med 19,2 prosent oppslutning blant statens demokratiske velgere.

Men på de nasjonale meningsmålingene leder Clinton med 41,6 prosent foran Obama 33,6. Der har John McCain ledelsen blant republikanerne med 27,1 prosent foran Mike Huckabee 19,4. Men på disse målingene har Fred Thompson fortsatt 10 prosent. Han trakk seg tidligere i uka.


22 av 50 stater

Mange mener avgjørelsen om presidentkandidater faller på «supertirsdagen» 5. februar, da 22 av de 50 delstatene holder sine nominasjonsvalg.

Men beregninger nyhetsbyrået AP har gjort, viser at det ikke nødvendigvis er tilfellet.

Nå ser det ut til at store delstater med mange delegater - som Texas, Ohio og Pennsylvania - kan bli langt viktigere enn tidligere antatt. Alle disse har nominasjonsvalg etter supertirsdagen.

 RESTAURANTMØTE I:  Hillary Clinton møter aktuelle og framtidige velgere på restaurant i Columbia i South Carolina i dag. Foto: Robyn Beck, AFP/Scanpix.
RESTAURANTMØTE I: Hillary Clinton møter aktuelle og framtidige velgere på restaurant i Columbia i South Carolina i dag. Foto: Robyn Beck, AFP/Scanpix. Vis mer

5. februar vil utvilsomt bli viktig, fordi flere tusen delegater skal velges denne dagen. Men det er også mulig at det ikke vil utkrystallisere seg klare tetkandidater på supertirsdagen, skriver AP.
Trenger 2.025 delegater
5. februar velger Det demokratiske partiet totalt 1.700 delegater, noe som er nok til å skaffe en kandidat mange av de 2.025 delegatene som trengs for å vinne nominasjonen.

Men selv om Barack Obama eller Hillary Clinton skulle klare å skaffe seg hver eneste en av de 1.700 delegatene, vil det ikke være nok.
 
Med to sterke kandidater kan delegatene nemlig bli fordelt nokså likt, fordi partiet i store, viktigste stater som California, New York og Illinois plukker ut sine delegater proporsjonalt i hver enkelt delstat. Det er ikke slik at «vinneren tar alt».

«Superdelegater»


En annen joker på demokratisk side er de såkalte superdelegatene, som er nesten 800 valgte representanter og medlemmer av gruppen Democratic National Committee.

Disse kan støtte hvilken kandidat de måtte ønske på landsmøtet, uansett utfall av nominasjonsvalgene.
 
De fleste av disse representantene har ennå ikke bestemt seg for hvem de skal støtte, ifølge AP.
Enklere for republikanerne
Republikanerne har en bedre mulighet til å finne en klar tetkandidat allerede på supertirsdagen. Det skyldes at flere delstater, blant annet New York, New Jersey, Missouri og Arizona, bruker alle sine delegater til å støtte den kandidaten som vinner avstemningen i delstaten.

Men en republikansk kandidat vil likevel måtte tiltrekke seg støtte fra hele landet for å kunne bygge opp et solid forsprang allerede 5. februar.

Foreløpig er det Mitt Romney som ligger best an blant republikanerne, mens Rudy Giuliani har satset alt på å vinne nominasjonsvalget i Florida kommende tirsdag. Også John McCain og Mike Huckabee er fortsatt med i kampen. (NTB - AP).

RESTAURANT III: John McCain rørte i fiskegryte i Fort Myers i Florida i dag på samling med lokale partivenner.
RESTAURANT II: Barack Obama var innom og hilste på lunsjgjester på restaurant i Charleston i South Carolina i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media