<strong>Ikke enige:</strong> Gjermund Hagesæter (FrP) (f.v.), Svein Flåtten (H) og Terje Breivik (V) leder forhandlinge for sine partier. Hans Olav Syversen leder forhandlingene for Krf. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Ikke enige: Gjermund Hagesæter (FrP) (f.v.), Svein Flåtten (H) og Terje Breivik (V) leder forhandlinge for sine partier. Hans Olav Syversen leder forhandlingene for Krf. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Neppe budsjettavklaring i morgen

Parlamentariske ledere kan overta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De fire partiene som forhandler om neste års statsbudsjett, blir ikke enige innen fristen mandag, får NTB opplyst. Nå kan samtalene bli flyttet opp ett hakk.

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet ble på forhånd enige med støttepartiene Venstre og KrF om å ha som mål å avslutte forhandlingene innen mandag.

Men søndag kveld tydet alt på at partene fortsatt var et stykke unna en avtale. Det ble antydet et mulig nytt møte mellom de fire partiene sent søndag kveld, men muligheten for at en budsjettavtale ville bli presentert samme dag, ble skutt ned.

Vriene saker
Samtidig varslet en kilde overfor NTB at det nå er en risiko for at forhandlingene blir flyttet opp til parlamentarisk leder-nivå. Det skjer hvis de fire fra finanskomiteen på Stortinget som nå forhandler, ikke kommer til enighet.
Regjeringen er avhengig av støtte fra Venstre eller Kristelig Folkeparti for å få flertall for sitt budsjett for 2015 i Stortinget.
Ifølge TV 2 har regjeringspartiene nå lagt konkrete skisser med alternative modeller for formuesskatten og barnetillegget for uføretrygdede på bordet.

NRK meldte at finansminister og Frp-leder Siv Jensen søndag kveld diskuterte forhandlingene med sine partifeller på Stortinget.

Retning
Selv om partene var enige om mandag som frist, kan de ta kommende uke til hjelp. Finanskomiteen skal først 20. november levere sin innstilling til Stortinget.
I noen korte kommentarer til forhandlingene understreket statsminister Erna Solberg (H) at de fire partiene står samlet bak ønsket om å satse på kunnskapssamfunnet, infrastruktur og å bevege Norge i en grønnere retning.

- De hovedsatsingene mener jeg det er bred enighet om. Så kan det være at det når det gjelder virkemidlene, vil være litt ulike tanker om hva man skal bruke mest penger på, sier Solberg til NTB.

Hun erkjenner at det kan være ulike meninger blant de fire om hvor raskt man skal gå fram for å nå felles mål.

Mye arbeid
Etter et snaut to timer langt møte gikk budsjettpartene tidligere søndag hver til sitt for å diskutere regjeringens siste forslag.
Før møtet uttalte Frps finanspolitiske talsmann Gjermund Hagesæter at han håpet de nye forslagene ville bli godt mottatt, men ingen ting tydet etter møtet på at regjeringen hadde strukket seg langt nok.

Hagesæter var klar på at han ikke ser for seg noen snarlig løsning.

- Vi mener vi har lagt fram et godt tilbud, men så mener KrF og Venstre at vi ikke har vært rause nok. Nå må vi se om vi kan forbedre skissen ytterligere, og se om det medfører at de kan bevege seg i vår retning, sa han.

Reversere Frp-saker
Hagesæter bekreftet at Frp befinner seg i en krevende situasjon, fordi det først og fremst er Frps hjertesaker KrF og Venstre ønsker å reversere.

- Det er aldri kjekt, og det er vanskelig, men det er dette mandatet velgerne har gitt oss. Vi har ikke flertall, derfor må vi forhandle med KrF og Venstre for å få det statsbudsjettet vi skal ha neste år, sier han.

Syversen sier mye gjenstår på partiets hovedsaker som den sosiale profilen, skolesektoren, bistand, samt skattedelen av budsjettet. KrF vil gjøre alt for å reverse de foreslåtte trygdekuttene.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer