Neppe datakaos torsdag

Det blir neppe noe større datakaos i morgen, men datoen 9.9.99 kan skape problemer for et fåtall eldre datasystemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enkelte dataeksperter har spådd at torsdagen vil gi en forsmak på år 2000-problemet, fordi en del eldre datasystemer bruker«9999»for å betegne slutten på en datafil. Når de samme systemene regner dato med fire sifre kan datamaskinene forveksle de to og kræsje.

Det amerikanske konsulentselskapet Gartner Group har gjort en systematisk undersøkelse av datasystemer for å kartlegge 9999-problemet, men fant bare to ubetydelige systemer som kunne få trøbbel i morgen, melder nyhetsbyrået Reuters.

Problemet vil eventuelt bare ramme systemer som angir filnavn med fire sifre, mens bruk av seks eller flere sifre er langt mer vanlig. 9999-problemet har også langt mindre omfang enn år-2000-problemet, fordi det i liten grad berører installert og datostyrt elektronikk som ikke er en del av datasystemer.

Flere IT-avdelinger, både i Norge og i utlandet, vil likevel være i spesiell beredskap i natt.

Mens enkelte IT-folk gruer seg, gleder filatelistene seg til 9.9.99. Datoer med fire like tall har dette århundret bare inntruffet hvert ellevte år.

Posten har derfor berammet Frimerkets Dag til torsdag 9.9.99, for å glede filatelister med nye frimerker og et ettertraktet datostempel.

(NTB)