Neppe kabel-nei hvis ikke Sp og Frp følger Ap

- Skal det bli flertall mot NorthConnect-kabelen nå, må nok de andre opposisjonspartiene støtte Ap-forslaget, sier Espen Barth Eide, energipolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

KRITERIER: Espen Barth Eide, energipolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, vil stanse bygging av NorthConnect-kabelen fra Norge til Storbritannia hvis ikke tre kriterier oppfylles. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KRITERIER: Espen Barth Eide, energipolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, vil stanse bygging av NorthConnect-kabelen fra Norge til Storbritannia hvis ikke tre kriterier oppfylles. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sylvi Listhaug fremmet tirsdag forslag i Stortinget om å si nei til bygging av den omstridte NorthConnect-kabelen. Dermed er det i utgangspunktet klart flertall mot strømkabelen med stemmene til Sp, Rødt, SV, Ap og Frp.

STRØMKABELEN: Frp-representant Sylvi Listhaug på vei til Stortingets talerstol tirsdag for å legge fram forslag om å stanse bygging av strømkabelen NorthConnect. I bakgrunnen hennes tidligere regjeringskolleger Erna Solberg og Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
STRØMKABELEN: Frp-representant Sylvi Listhaug på vei til Stortingets talerstol tirsdag for å legge fram forslag om å stanse bygging av strømkabelen NorthConnect. I bakgrunnen hennes tidligere regjeringskolleger Erna Solberg og Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Siden det nå kommer forslag både fra Frp og Senterpartiet om NorthConnect, så legger Arbeiderpartiet inn vårt eget forslag. Det innebærer at siden våre tre kriterier ikke er oppfylt, så ber vi regjeringen sørge for at kabelen ikke bygges, sier Espen Barth Eide, energipolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

Og legger til:

- Skal det bli flertall mot NorthConnect-kabelen nå, må nok de andre opposisjonspartiene støtte Ap-forslaget. Denne saken skal nå behandles i komiteen, og så får vi jo se hva vi kan bli enige om der, på vanlig måte. Vi er alltid åpne for samtaler, understreker Espen Barth Eide.

Vil avslå søknad

Nylig avgått olje- og energiminister Sylvi Listhaug foreslår på vegne av Frp «å avslå søknad om anleggskonsesjon, utenlandskonsesjon og unntak fra EØS- regelverk fra NorthConnect om å bygge strømkabel mellom Norge og Storbritannia».

Trygve Slagsvold Vedum og Sp har lenge ytret sterk motstand mot strømkabelen, og har foreslått «å avvise bygging av utenlandskabler som vil bidra til høyere strømpris, og å fjerne NorthConnect fra EUs PCI-liste».

Rødt ble nedstemt

Så sent som 27. november 2019 ble forslag fra Rødt-leder Bjørnar Moxnes om å avslå konsesjonssøknaden til NorthConnect-kabelen nedstemt i Stortingets energi- og miljøkomité. Rødt fikk da bare støtte av Sp og SV.

KRITISK: Trygve Slagsvold Vedum og Senterparti har lenge kjempet for at utenlandskabelen NorthConnect ikke skal se realiseres. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
KRITISK: Trygve Slagsvold Vedum og Senterparti har lenge kjempet for at utenlandskabelen NorthConnect ikke skal se realiseres. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Espen Barth Eide poengterer at Arbeiderpartiet ikke har endret mening i saken.

- Vi har hver dag siden 2018 hatt ett standpunkt. Det er at vi ikke vil bygge nye utenlandskabler før vi har høstet erfaring med de to som nå er under bygging, sier han.

- Vi må se i praksis hva de betyr for det norske strømsystemet, herunder for strømprisen. Vi vil at Statnett skal ha monopol på alle utenlandskabler, og vi vil at de skal være samfunnsøkonomisk lønnsomme. Det er vårt standpunkt, og det har vært vårt standpunkt hele veien, sier Espen Barth Eide.

Samles torsdag

Arbeiderpartiet har utarbeidet følgende forslag som vil bli sendt direkte til energi- og miljøkomiteen i forbindelse med behandlingen av Sp-forslaget:

«Arbeiderpartiet viser til avtalen fra mars 2018 mellom Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, MDG og Venstre om at det ikke skal bygges kabler som ikke eies og driftes av Statnett, at de må være samfunnsøkonomisk lønnsomme, og at det må høstes erfaringer med de kablene som nå er under bygging. Siden disse kriteriene ikke er oppfylt, ber Stortinget regjeringen sørge for at den foreslåtte NorthConnect-kabelen ikke blir bygget.»

Energi- og miljøkomitéen på Stortinget samles torsdag 30. januar. Da vil det bli utpekt en saksordfører, samt vedtatt en tidsplan for behandlingen av saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer