Neppe liv på Mars

Inngående gransking av en håndfull meteoritter har gitt dårlige nyheter for dem som håper det kan finnes liv på Mars: Planetes tykke, tørre og svovelholdige overflate er trolig preget av vulkansk aktivitet snarere enn av bakterier, melder tidsskrifet Nature.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Science Fiction-forfattere har lenge skildret en planet befolket av små grønne menn eller andre eksotiske skapninger. Sorry, sier forskere ved California-universitetets avdeling i San Diego, men de små grønne ville neppe greid seg lenge på Den Store Røde Planeten.

Analyser av svovelisotoper i et dusin meteoritter viser nemlig at disse isotopene - varianter av grunnstoffet svovel - stammer fra hydrogensulfid og svoveldioksyd. Disse stoffene fantes i gasser som i sin tid ble spydd ut under voldsomme vulkanutbrudd på Mars.

Mens disse gassene svevde omkring i atmosfæren rundt Mars, ble de spaltet av ultrafiolette solstråler, og falt deretter gradvis ned til planetens overflate. Slike svovelisotoper har et annet kjemisk «fingeravtrykk» enn isotoper fra svovelproduserende bakterier, heter det i den nyeste utgaven av Nature.

(NTB)