Neppe nye statsråder før helga

Regjeringsforhandlingene på Hadeland ser ut til å nærme seg en avslutning. Alle de fire partiene kaller inn til avgjørende møter klokken 14 i morgen.

ENIGE: De fire partiene som forhandler på Hadeland nærmer seg enighet om en regjeringserklæring. Men statsminister Erna Solberg vil neppe rekke å presentere sine nye statsråder før helga, opplyser kilder nær forhandlingene til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones
ENIGE: De fire partiene som forhandler på Hadeland nærmer seg enighet om en regjeringserklæring. Men statsminister Erna Solberg vil neppe rekke å presentere sine nye statsråder før helga, opplyser kilder nær forhandlingene til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet får bekreftet at landsstyrene til Fremskrittspartiet, Venstre og KrF skal møtes klokken 14 på Gardermoen. Høyres sentralstyre og stortingsgruppe vil bli orientert samtidig.

Møteinnkallingen antyder at forhandlerne regner med å komme i mål med en regjeringsavtale, men onsdag formiddag var dokumentet, ifølge kilder i flere partier, ennå ikke ferdig.

Siden landsstyrene består av tillitsvalgte fra ulike deler av landet, må innkallingen sendes god tid i forveien. Det er også praktisk å ha møtene på Gardermoen.

Treg framdrift

Regjeringsforhandlingene har pågått på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland siden 2. januar, men framdriften i samtalene har gått tregere enn forhandlerne hadde håpet på forhånd.

Kilder Dagbladet har snakket med, beskrev det hele som en stillingskrig tidligere i uka. Ingen av de store stridssakene var ryddet helt av veien, lød tilbakemeldingen fra kilder nær forhandlingene, så sent som i går.

Blant sakene som skal ha voldt besvær i innspurten er Frps krav om innstramminger i innvandringspolitikken og rusreformen som Venstre fikk på plass på Jeløya, og som blant annet åpner for heroinassistert behandling. Det skal også ha vært tøffe runder om KrFs abortkrav, om klimapolitikk og rammene for oljeindustrien.

Men i og med at en regjeringsplattform i utgangspunktet tar for seg alle politikkområder, er lista over konfliktsaker langt ifra uttømmende.

Må godkjennes

At en avtale nå virker å være innen rekkevidde, innebærer at Erna Solberg naturligvis er et stort skritt nærmere å få sin drøm om en borgerlig flertallsregjering oppfylt. Men helt i mål er hun ikke.

Når det som trolig er en avtale skal legges fram for partiorganene torsdag, risikerer forhandlerne å få tommelen ned. Få tror dette vil skje, men kilder i KrF og Frp har uttrykt overfor Dagbladet at det slett ikke er sikkert at plattformen vil bli enstemmig vedtatt.

I Frp har flere på forhånd gitt uttrykk for at det bør være skriftlig votering, enda vedtektene uttrykker at dette kun skal skje ved personvalg. I KrF har kilder slått fast at de forventer at noen i landsstyret vil stemme imot avtalen uansett.

Morgendagens landsstyremøter ventes å kunne vare i flere timer. Først når regjeringsplattformen eventuelt ender med godkjentstempel i de fire partiene, vil den bli presentert for offentligheten.

Statsrådskabal

GRANAVOLLEN: Regjeringsforhandlingene mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre er nå helt i innspurten. Reporter Arnhild Aass Kristiansen gir deg siste nytt. Video: Nina Hansen Vis mer

Når regjeringsplattformen er lagt fram vil statsminister Erna Solberg kunne presentere sin utvidede regjering, for formelt er det ikke en ny regjering Norge får.

Det er i teorien mulig at dette gjøres allerede i statsråd på fredag, men etter det Dagbladet får opplyst er en slik tidsplan altfor ambisiøs. Det innebærer at det trolig ikke vil bli presentert nye statsråder før helga.

Uansett forventes det at KrF vil få tre statsråder, slik Venstre har i dag. For å få til dette, må Høyre og muligens også Frp oppgi noen av sine - i tillegg til at det kan bli opprettet en ny ministerpost. I dag teller regjeringen 20 medlemmer, med statsministeren.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer