Neppe regjeringskrise i kveld

Sjansene for at sentrumsregjeringen overlever kvelden steg betraktelig da Stortingsflertallet i dag ga etter i det såkalte SIVA-spørsmålet i IT Fornebu-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag tidlig tydet mye på at Stortinget i løpet av ettermiddagen ville få et kabinettspørsmål i fanget fra statsminister Kjell Magne Bondevik. Men sannsynligheten er mindre for det etter at det er blitt klart at flertallet bøyer av i det såkalte SIVA-spørsmålet.

Næringskomiteens flertall ønsket å instruere Regjeringen til å bruke Selskapet for Industrivekst (SIVA) til å ivareta statens interesser i det fremtidige IT- og kunnskapssenteret på Fornebu. Det betydde i klartekst at næringsminister Lars Sponheim ville bli tatt av saken.

Utidig detaljstyring

Dette oppfattet Regjeringen som utidig detaljstyring av noe som det ifølge Grunnlovens paragraf 19 er Kongen som bestemmer over:

«Kongen vaager over, at Statens Eiendomme og Regalier anvendes og bestyres paa den af Storthinget bestemte og for Almenvæsenet nyttigste Maade».

Statens Eiendomme, det er Fornebu, og Kongen i dette tilfelle er hans råd, det vil si Regjeringen.

Kabinettsspørsmål?

Ble ikke denne instrueringen fjernet trodde mange Bondevik kunne komme til å stille kabinettsspørsmål i kveld. Men nå har flertallet sukret den sure SIVA-pillen noe, ved at Regjeringen bare får oversendt dette spørsmålet til vurdering, i stedet for å bli direkte instruert av Stortinget.

– Det er valg av aktør som er viktig for Ap, ikke Siva-avtalen, sa Kjell Opseth før møtet begynte.

Senterpartiets Johan J. Jakobsen indikerte overfor VG at sentrumsregjeringen kunne leve med en slik løsning.
- Det hersker ingen krisestemning i Stortinget i dag, noe som kan tyde på at avstanden mellom regjeringen og Stortinget er mindre enn først antatt. Jeg tror derfor det kan finnes en løsning på SIVA som regjeringen kan leve med, sa han til VG Nett like før møtet begynte.

Spenning til i kveld

Men Stortinget kommer til å bruke mange timer på å debattere denne saken. Derfor er det nok umulig å bli ferdig til middagspausen, og saken kommer høyst sannsynlig til å bli avgjort i kveldsmøtet som starter klokka 18.

ernst.larsen@dagbladet.no

SLAKKER PÅ KRAVENE: Aps Kjell Opseth og Frps Carl I. Hagen droppet instruksen om å føre Fornebu-utbyggingen over til et statlig næringsselskap. Dermed blir det neppe regjeringskrise - i kveld.