Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Neppe svineinfluensa-vaksine til alle før jul

Produsenten jobber på spreng.

ETTERTRAKTET: Svineinfluensavaksinen. Foto: REUTERS/GlaxoSmithKline/Handout/Scanpix
ETTERTRAKTET: Svineinfluensavaksinen. Foto: REUTERS/GlaxoSmithKline/Handout/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Myndighetene gikk i dag ut med en anbefaling om at hele befolkningen bør vaksinere seg mot svineinfluensa.

Legemiddelprodusenten GlaxoSmithKline jobber på spreng med å levere de norske svineinfluensavaksinene. Men først oppunder jul vil første dose være levert til alle som ønsker vaksinen.


- Vi øker kapasiteten så mye vi kan. Vi har tatt i bruk flere fabrikker og inngått avtale med andre firmaer om å fylle vaksinen i hetteglass, sier administrerende direktør Åge Nærdal i GlaxoSmithKline til NTB.

Men selv om produksjonen går for fullt, klarer ikke legemiddelprodusenten å levere vaksinene til det norske markedet raskere enn avtalt.

- Nei, vi leverer helt i henhold til planen. Det innebærer at vi vil ha levert nok vaksiner til hele risikogruppen i Norge i løpet av november, sannsynligvis tidlig i måneden. I løpet av desember vil vi trolig ha levert i alle fall første dose til alle i den øvrige befolkning som ønsker vaksinen, sier Nærdal.


Solidarisk avtale

GlaxoSmithKline har inngått avtale med over 40 land om leveranse av svineinfluensavaksinen Pandremix. Avtalene er inngått slik at alle land for hver sin andel av den ukentlige produksjonen.

- Vi leverer noen hundre tusen doser hver uke til norske myndigheter og til 40 andre land. Avtalene er gjort på solidarisk grunnlag. I stedet for å levere til ett og ett land, leverer vi til alle samtidig. På den måten får alle i risikogruppene vaksinen så fort som mulig, uavhengig av hvor de bor, sier Nærdal.

Norske myndigheter har bestilt 9,4 millioner doser, to doser til hver i befolkningen.

- Vaksinen etterspørres nå i alle land, og Norge er i en privilegert situasjon og får tidlige leveranser. Vi sender ut vaksinene så fort vi får dem til landet, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.


Første gang

- Vi gjør alt som står i vår makt for å produsere så fort som mulig, men dette er en vaksine som ikke fantes for fem måneder siden. Det er en enorm industriell utfordring å produsere så mye vaksine på så kort tid, sier Nærdal og legger til at dette er en helt ny øvelse for firmaet hans.

- Dette er første gang en pandemi oppstår i en situasjon der vi har kapasitet til å produsere vaksine til så mange mennesker. Forrige gang vi hadde å gjøre med en influensapandemi var på slutten av 1960-tallet, og da fantes ikke en slik vaksineproduksjonskapasitet, sier han.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling