- Neppe terrorist-anslag

Paust-saken peker ikke i retning av terrormiljøet, mener forsker Tore Bjørgo ved Norsk Utenrikspoitisk Institutt (NUPI).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han anser det som lite trolig at internasjonale terrorister skulle se noen nytte av å lage «skremmeskudd» mot to relativt anonyme ansatte i Forsvars- og Utenriksdepartementet.

  - Virkelig proffe terrorister greier som regel å gjennomføre det de er ute etter. Det er relativt enkelt å få ting til å eksplodere. Men i disse tilfellene har det ikke eksplodert. Det kan jo skyldes at man ikke ville at det skulle smelle, sier Bjørgo.

  Hvis det skulle være snakk om et anslag mot UD-mannen Per Paust, kan NUPI-forskeren ikke komme på noe mer alvorlig angrep på en utenrikstjenestemann siden kidnappingsforsøket på diplomaten Hans Wilhelm Longva i Beirut i 1978.

Flere trusler

Tore Bjørgo nevner at det har vært en rekke tilfeller av trusler mot norske byråkrater og utenriksstasjoner. Det er også funnet navn på norske diplomater på lister hos terrorister.

  - Det er vanskelig å se at Per Paust eller Anne Orderud Paust skulle ha blitt plukket ut som symboler for norske myndigheter. De er ikke kontroversielle, og blir vel heller ikke forbundet med kontroversielle saker, sier Bjørgo.

  Terrorforskeren påpeker at det ikke er utenkelig at forskjellige personer står bak de to anslagene mot ekteparet Paust, ved at folk som er ute etter oppmerksomhet har «hengt seg på» den første bombesaken i sommer.

(NTB)