Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Neppe vann på Mars likevel?

Det finnes neppe vann på Mars likevel, mener den australske geologen Nick Hoffman. De kjempemessige dalene som astronomer har observert på Den Røde Planet, er trolig ikke skapt av isbreer på vandring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I stedet er de trolig blitt til ved at store mengder iskald gass har strømmet langs planetens overflate og skåret seg ned i fjellgrunnen. De siste 3,5 milliarder årene har det vært stille, tørt og iskaldt på Mars, tror Nick Hoffman ifølge det britiske tidsskriftet New Scientist.

Ifølge Hoffman oppsto det i sin tid sprekker i Mars-overflaten, og ut strømmet kulldioksyd (CO2), både i flytende form og i den faste formen som kalles tørris. Men det kan også ha vært noe vanlig is - altså frossent vann - i denne utstrømningen, sier han.

Forskeren Aaron Sent i den amerikanske romadministrasjonen NASA har ikke særlig tro på at Hoffman har rett. «Kanalene» på Mars ender i brede sletter, og slike ekstremt flate områder kan bare være formet av vann, sier Sent til New Scientist.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media