Nera troner på vinnerlisten

Teknologiaksjene får et etterlengtet løft og IT-indeksen stiger med omlag 3 prosent i dag. På toppen av vinnerlisten troner telekomselskapet Nera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter fall på fem av de siste syv handledagene for IT-indeksen, er teknologiaksjen tirsdag igjen i et fint driv på Oslo Børs. IT-indeksen er opp nærmere 3 prosent, mens skipsindeksen nøyer seg med en oppgang på 0,5 prosent. Totalindeksen nøyer seg med en oppgang på 0,3 prosent til 1.380 poeng etter at en rekke indekstunge selskaper faller i kurs tirsdag.

Nera overrasket i morgentimene tirsdag med å legge frem et resultat som var bedre enn analytikerne hadde ventet, og dette kombinert med utsikter til god vekst fremover gleder investorene stort. Nera-kursen er opp hele 12 prosent til 41,10 kroner.

Det var særlig transmisjonsområdet som gledet i fjerde kvartal. Driftsmarginen for dette forretningsområdet lå i kvartalet på 12 prosent, mens marginen for året under ett endte å 8,9 prosent.

Ifølge konsernsjef Bjørn Ove Skjeie kan selskapet godt komme til å se enkelte kvartaler i 2001 med det samme marginnivået, men på presentasjonen opprettholdt han tidligere prognose om en langsiktig stabil margin på mellom syv og ni prosent.

Ifølge Reuters opplyste Skjeie på presentasjonen at transmisjonsnett kan oppnå en realistisk vekst på mellom 20 og 40 prosent per år i tre år inkludert år 2000.

Oljeprisen holder seg sterk og Brent spot handles til rundt 29 dollar per fat tirsdag. Oil service indeksene i USA var imidlertid svake i går. OSX'en falt med 2,8 prosent, mens oil drilling-indeksen falt hele 5,4 prosent.

Kursutviklingen for de oljerelaterte aksjene er imidlertid uregelmessig tirsdag. TGS Nopec er for tiden en av analytikernes yndlinger etter overraskende gode resultater i forrige uke. Tirsdag stiger kursen med et par prosent til 139,50 kroner.

Også ProSafe er opp med et par prosent til 129 kroner. Der i gården har kursen kommet seg bra opp siden slutten av januar. ProSafe har steget med 12 prosent i perioden.

Norsk Hydro faller videre tirsdag etter at kursen falt med over 3 prosent etter skuffende resultater for fjerde kvartal i går.

Hydro-kursen rundet sist fredag 400 kronersmerket, men endte forrige uke på 397,50 kroner. Tirsdag ettermiddag er kursen nede i 378 kroner, tilsvarende et fall på 5 prosent fra fredag.

Som man kunne vente er det også smått med oppgraderinger av Norsk Hydro.

"Hydro er ikke dyr, men statens andel betyr at selskapet ikke vil ta del i konsolideringen i industrien som ventes ellers i sektoren, og organisk sørger Hydros lave avkastning på sysselsatt kapital for en rabatt. Vi ser en fair prising på 380 kroner", skriver den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers i et notat ifølge Reuters.

Lehman opprettholder en hold anbefaling (market perform).

Den amerikanske investeringsbanken J. P. Morgan opprettholder også en holdanbefaling, mens Christiania Markets her hjemme har nedjustert estimatene kraftig og meglerhuset har nedgradert anbefalingen til salg (underperform).

Som motvekt til teknologioppgangen kommer en rekke indekstunge selskaper som trekker ned. Hydro er nevnt. I tillegg trekker Telenor, DnB, Tomra, Norske Skog, PGS og Schibsted alle ned.

I toppsjiktet på taperlisten ligger Gresvig, og kursen ligger i ny bunnotering. Kursen faller med nesten 10 prosent, og på kurs 20,80 kroner prises sportutstyrskjeden til skarve 160 millioner kroner.

StepStone er også under press for tiden. Rekrutteringsselskapet har i løpet av dagen vært handlet til under 10 kroner. Klokken 11.13 falt StepStone til ny bunnotering på 9,75 kroner. På dette kursnivået er StepStone verdsatt til drøyt 2,3 milliarder kroner.

Stepstone presses nå fra flere kanter. I går skrev Finanskanalen om en amerikansk rekrutteringstjeneste online som etablerer seg i Sverige. I dag skriver den svenske avisen Finanstidningen at svenske Ericsson starter for seg selv innen online rekruttering.