Nerdene vinner

Storkapitalen har ikke forstått det alle foreldre i hele verden vet, nemlig at razziaer på gutterommet er taperens strategi. Gigantene i filmprodusentenes forening har glemt at datamaskiner og Internett som nå bringer milliardene deres sammen, ble skapt av nysgjerrige amatører, hippier og nerder. Det er Disney som er inntrengeren, ikke Jon Johansen fra Steinsholt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

16-åringen fra Vestfold er odelsgutt i cyberspace. Selv om dataforfedrene i dag er milliardærer og derfor kontrollfreaker, er deres åndelige barnebarn like ustyrlige og anarkistiske som Bill Gates har glemt at han var som langhåret forelesningsskulker i to år ved jussen på Harvard.

  • Jon Johansen og hans kompiser har knekket koden som er lagt inn på de nye DVD-platene med filmer for å hindre såkalt uautorisert avspilling eller kopiering. Johansen fulgte i fotsporene til de av dataforfedrene som skilte lag med Gates da han ble monopolist, og la arbeidet sitt ut på Internett til fri avbenyttelse for alle som hadde lyst og behov. Innehaverne av filmrettighetene fikk panikk, og gikk til retten der de fikk medhold i kravet om at alle Internett-referanser til Johansens program måtte fjernes. Her i landet slo Økokrim til med avhør av guttungen og hans far i åtte timer, og beslag i to datamaskiner og en mobiltelefon.
  • Det er selvsagt helt forgjeves. Økokrim opptrer i Vestfold som brannfolkene i Ray Bradburys bok «Fahrenheit 451» fra 1959. Bøker brenner ved en temperatur på 451 grader fahrenheit, og det er bokbrenning Bradburys brannfolk driver med. Men bøkenes innhold, selve kunnskapen, overlever inne i folks hoder. I dag overlever den også på nettet.
  • Megaselskapene ville gjerne ha avoppfunnet nettet, og erstattet det med en variant som selskapene kunne kontrollere og kreve inn avgifter på. Bill Gates forsøkte med sitt eget Microsoft-nett, men måtte gi opp. Internett fortsetter ukontrollert som den tilfeldige revolusjonen som forandrer verden. Det begynte med et militært forskningsprosjekt Pentagon satte i gang under navnet ARPANET som ble operativt første gang i 1969. Etter hvert trakk de militære seg ut fordi nettet var for vanskelig å kontrollere (sic!), og de amerikanske universitetene tok over. I 1973 utviklet nerdene Bob Kahn og Vint Cerf de grunnleggende ideene for Internett. Tim Berners-Lee utviklet World Wide Web, og i 1991 lanserte CERN den første web-serveren. I dag er «www» lynkjapp kunnskapsformidler for nerder over hele verden.
  • De skjelver i alle typer forlagshus og distribusjonsselskaper for kunnskap og åndsprodukter. De frykter en utvikling som opphever forskernes, skribentenes, komponistenes, fotografenes avhengighet av dem. På nettet kan hvem som helst være sin egen forlegger og formidler. De skjelver også i organisasjonene som har skapt seg en posisjon av å forvalte opphavsrett. Klart at nettet truer opphavsretten slik vi kjenner og verner om den i dag, men det er ikke sikkert det er opphavsmennene som er mest utsatt og som vil tape mest.
  • I dag blir den nesten anarkistiske og frie spredning av kunnskap som nettet åpner for, motarbeidet av et par sterke trender. De mest populære nettstedene blir kjøpt opp og avgiftsbelagt. Og et enormt kappløp om å ta patent på kunnskap, er i full gang. Patenter var tidligere knyttet til «maskiner» og «metoder». Nå registrerer for eksempel de store medisinselskapene patenter på liv og arvemasse. I en tvilsom transaksjon har Island solgt rettighetene til kommersiell utnyttelse av folkets DNA til et medisinsk selskap i stedet for å gjøre det til menneskehetens felles arv.
  • Det som driver mottrendene, er kapitalismens grunnleggende prinsipp om å eliminere konkurranse for å skape markedskontroll og etablere monopol. Nerdenes ungdommelige kreativitet og uforferdethet truer børsboblene og megafusjonene fordi de hele tida omskaper og fornyer virkeligheten på nettet. Det er derfor «brannfolkene» fra Økokrim sendes ut for å raide gutterommene.
  • Det er, som sagt, helt forgjeves. Vi får bare håpe at plattføttene ikke av vanvare kommer til å ødelegge noe for dette århundrets Einstein. Heia, Jon Johansen!