Nerdenes nyttårsfeiring

Nå skal endelig også nerdene og flisespikkerne få feire tusenårsskiftet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For nesten et år siden kom det plutselig inn et totall på en sentral plassering i datofeltet. Vi gikk fra år 1999 til 2000.

Begivenheten ble behørig markert - som seg hør og bør i slike tilfeller - med en anseelig mengde champagne, fyrverkeri, overlange avisartikler og dystre dommedagsprofetier.

Men det skal visstnok bare ha vært tull alt sammen. Det er nemlig i år det skjer ifølge ekspertisen.

Forklaringen er enkel - 1. januar 2000 var det bare gått 1999 år siden år 0. Det er først nå, altså på nyttårsaften, at vi kan feire at det er to tusen år siden det er en uke siden Jesu fødsel.

Med tanke på den usikkerhet som omgir når Jesus faktisk ble født - debatten om hvorvidt en snekker fra Betlehem faktisk ble stefar eller ikke er en annen skål - er en slik petimeteraktig revisorfiksert tilnærming til tusenårsdebatten merkelig.

Ikke bare mener enkelte forskere at Jesus ble født midt på sommeren - og dermed burde også innbyggerne i New South Wales ligge an til å få feire hvit jul de også - men årsangivelsen varierer noe voldsomt. Det er nemlig ikke bare å slå opp i CIA World Factbook for å finne ut når Kvirinius var landshøvding i Syria.

Og vi kan argumentere videre. Vår vestlige tidsregning - som først ble innført mange hundre år etter at den faktisk startet - har nemlig blitt justert en rekke ganger - og kommer i en rekke varianter. Nå skal jeg ikke plage leseren med finurligheter fra den gregorianske og den julianske kalender - men justeringer har skjedd, år har forsvunnet og det er ettertrykkelig bevist jordens omløpstid om solen ikke er nøyaktig den samme fra år til år.

Nå er ikke jeg den som skal rakke ned på folk som trenger en unnskyldning for å ta seg en fest til. Flere av mine venner tok faktisk et år til på videregående for å kunne bli russ om igjen uten at de sank i min aktelse av den grunn.

Men faktum er at det skal godt gjøres å bevise at på søndag så er det to tusen år sia noe som helst. Det eneste vi kan si med sikkerhet er at det kvelden den 31. desember er det to tusen år sia nyttårsaften, hvis de hadde feiret det da, for to tusen år siden.

Og med et slikt minneverdig jubileum i minne blir det ikke annet å gjøre på nyttårsaften enn å puffe på sigaren, reise champagneglasset, skotte nervøst på fyrverkeriet og ønske hjertelig godt nytt tusenår til samtlige lesebrevskribenter, mattestudenter, bedrevitere, hengelepper og festbremser som fortsatt ikke har fått med seg at år 2000 - det begynte i fjor.

GODT NYTT ÅR: Noen mener tusenårsskiftet først skal feires nå. La dem skåle i uvitenhet, for de vet ikke hva de gjør.