FYSISK AKTIVITET: Hyperion som organiserer flere tusen dataspillentusiaster i Norge ønsker å arrangere flere fysiske aktiviteter på The Gathering og ønsker ikke at deltakerne bare skal sitte foran PC-skjermene. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
FYSISK AKTIVITET: Hyperion som organiserer flere tusen dataspillentusiaster i Norge ønsker å arrangere flere fysiske aktiviteter på The Gathering og ønsker ikke at deltakerne bare skal sitte foran PC-skjermene. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

Nerder ba om støtte for å aktivere denne gjengen med skytelek. Fikk avslag på grunn av 22. juli

Helsedirektoratet mener leken «stimulerte til voldsbruk».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hyperion - Norsk forbund for fantastiske fritidsinteresser har 14 500 medlemskap bestående av spillinteresserte ungdommer.

Rundt påsketider hvert år møtes rundt 6000 av dem i Vikingskipet på Hamar på spillarrangementet The Gathering.

I et forsøk på å få spillnerdene i bedre fysisk form, søkte organisasjonen Hyperion og Kandu (Kreativ aktiv norsk dataungdom), som står bak The Gathering, om 150 000 kroner fra Helsedirektoratet til forskjellige fysiske aktiviteter under arrangementet. Prosjektet «Aktive nerder» søkte om midler fra tilskuddsordningen «Fysisk aktivitet i et folkehelseperspektiv» som har en pott i årets statsbudsjett.

Avslaget de fikk tilbake var blant annet begrunnet med 22. juli.

Lekevåpen I søknaden ber Hyperion blant annet om å få støtte for en ide der de henter ut konseptet fra to kjente skytedataspill ut av skjermen og til en bane der ungdom, utstyrt med skumgummivåpen, kan skyte på hverandre - en NERF-turnering.

De ønsket å arrangere en krigslek mot hverandre med lekevåpen inspirert av førstepersons skytespill som «Unreal tournament» og «Quake». NERF er en lekevåpen-utvikler. Våpenet er av plast og skyter ut cirka ti centimeter lange dartpiler av skumgummi med begrenset kraft. Aktiviteten sammenlignes med det mer kjente paintball.

NERF-TURNERING: Utstyrt med lekevåpen skyter deltakere på hverandre under The Gathering i 2012. Foto: Trude Kraft
NERF-TURNERING: Utstyrt med lekevåpen skyter deltakere på hverandre under The Gathering i 2012. Foto: Trude Kraft Vis mer

Se de andre aktivitene de søkte støtte om i egen faktaboks!

«... stimulerer til voldsbruk» Helsedirektoratet avslo søknaden til Hyperion 19. mars i år. De skriver i avslaget at de mottok 51 søknader der 22 fikk tilskudd til drøyt 200 prosjekter som deler tilskuddspotten på 18,5 millioner kroner i årets statsbudsjett. I avslagsgrunnlaget heter det blant annet at andre søkere var forventet å ha høyere måloppnåelse enn deres.
 
Videre heter det at «Det er skepsis til enkelte av aktivitetene som stimulerer til voldsbruk.»

- At vi fikk avslag og at Helsedirektoratet ikke syntes vi hadde den beste ideen kan vi leve med. De hadde flere saklige grunner, men det er avslagsgrunnlaget om at det stimulerer til voldsbruk som vi reagerer kraftig på, sier Felix Vaager i Hyperion til Dagbladet.

Han ønsket en utvidet begrunnelse på e-post, noe han fikk dagen etter.

- Prosjektet retter seg mot en målgruppe som har et lavere aktivitetsnivå enn gjennomsnittet og som bruker en stor del av dagen sin fremfor pc og skjerm. Det er skepsis til enkelte av aktiviteten som stimulerer til voldsbruk. Sammenlignet med andre søknader ble dette prosjektet ikke vurdert tilstrekkelig god. Samlet sett er det positivt at dere ønsker å fokusere på aktivitet i forbindelse med arrangementet, skriver en seniorrådgiver i Helsedirektoratet i en e-post til organisasjonen.

22. juli I e-posten vises det til en kommentar som var festet til vurderingen av søknaden. Den sier at Hyperion hadde problemer med å sette opp riktig budsjett og at søknaden rett og slett ikke var tilstrekkelig god. Videre heter det:

 - I søknaden vises det til ulike skyte-aktiviteter, herunder  «Unreal Tournament» og «Quake». Det er ikke hensiktsmessig å støtte denne typen aktivitet, eller andre aktiviteter som inspirerer til kraftig voldsbruk. Jamfør 22. juli. Bør oppfordres å arbeide videre med de positive erfaringene, heter det kommentaren som var festet til begrunnelsen fra Helsedirektoratet.

Dette fikk Vaager i Hyperion og andre spillnerder til å steile.

- Vi inspirerer ikke til voldsbruk med disse aktivitetene eller gjennom å spille dataspill. At en offentlig etat har et så gammeldags syn på dataspill er skuffende, sier han.

Simon Eriksen Valvik er presse- og informasjonsansvarlig for arrangementet The Gathering. Han mener 22. juli-referansen er et kraftig steg tilbake.

- Jeg ble sjokkert da jeg leste det, jeg trodde ikke det var sant. Det er vanskelig å akseptere at noen fremdeles kan ha slike meninger i et direktorat. Det bidrar til en stigmatisering av spillmiljøet og er utrolig provoserende. Jeg kan ikke fatte at noen evner å trekke slike paralleller, raser Valvik, som også er talsmann for organisasjonen Kandu.

Utfordring Vaager sier de gjennom skyteleken ønsket å lage fysiske aktiviteter som appellerer til deres medlemmer, som er over gjennomsnittet interessert i dataspill.

- Det en utfordring med storspillende ungdom og fysisk aktivitet. Vi ønsker å appellere til deres interesser under et spillarrangement. Vi ønsker å fremme at man kan godt være sunn selv om man er nerd, sier Vaager.

NERF: Det er leketøysprodusenten Hasbro som utvikler NERF-våpnene. Her representert med en pil og bue-etterligning. Foto:  Charles Sykes / Invision for Hasbro / AP / NTB scanpix
NERF: Det er leketøysprodusenten Hasbro som utvikler NERF-våpnene. Her representert med en pil og bue-etterligning. Foto: Charles Sykes / Invision for Hasbro / AP / NTB scanpix Vis mer

Må det voldelige spill til for å aktivere nerder?

- Vi kunne søkt uten en slik NERF-skyting, men vi ønsket å lage en populær ramme rundt en enkel og trygg aktivitet. Det er veldig mange ungdommer som kjenner dette spillet og som synes det er veldig kult, sier Vaager.

Helsedirektoratet opplyser til Dagbladet at de ikke har anledning til å svare på spørsmål i dag, men viser til at det offisielle avslaget er det formelle.

I e-posten fra Helsedirektoratet beklager direktoratet dersom organisasjonen føler seg diskriminert.

- Jeg vil understreke at det ikke ligger noen form for diskriminasjon her. Det er tvert om positivt at dere søker. I drøftingene rundt spesielt deres søknad, så var det delte meninger om utfall, skriver seniorrådgiveren.

IKKE BLID: The Gathering-general Simon Valvik er skuffet over begrunnelsen de fikk og ønsket NERF-konkurransen og de andre aktivitetene velkommen.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
IKKE BLID: The Gathering-general Simon Valvik er skuffet over begrunnelsen de fikk og ønsket NERF-konkurransen og de andre aktivitetene velkommen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Det står videre at de var inne på tanken om å godkjenne deler av aktivitetene og bedt dem om å ikke gjennomføre andre, men konkluderte med at de ikke kunne sette begrensninger for hvilken type aktiviteter de arrangerte.

UNREAL TOURNAMENT: Hyperion ønsket å lage en konkurranse basert på Unreal tournament, men ta skytespillet ut av datamaskinen og utstyre spillerne med lekevåpen og konkurrere i «virkeligheten». Her fra Unreal tournament i San Francisco i 2004. Foto: REUTERS / Kimberly White / NTB scanpix
UNREAL TOURNAMENT: Hyperion ønsket å lage en konkurranse basert på Unreal tournament, men ta skytespillet ut av datamaskinen og utstyre spillerne med lekevåpen og konkurrere i «virkeligheten». Her fra Unreal tournament i San Francisco i 2004. Foto: REUTERS / Kimberly White / NTB scanpix Vis mer