Nervegass dreper et menneske på 10 minutter

Blant de dødeligste typene av kjemiske våpen.

SORG: En mann og en kvinne sørger over de døde etter gårsdagens angrep. Foto: AP Photo/Local Committee of Arbeen/NTB Scanpix
SORG: En mann og en kvinne sørger over de døde etter gårsdagens angrep. Foto: AP Photo/Local Committee of Arbeen/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Det skummet av munnene deres, pupillene deres var små, og de som ble fraktet inn i live kunne ikke trekke pusten og døde senere.»

Det fortalte en farmasøyt og aktivist til nyhetsbyrået AP i går.

De mange beskrivelsene fra helseklinikkene etter gårsdagens massive angrep mot forstedene i Ghouta-regionen i Damaskus beviser mulige tegn på forgiftning av nervegass.

Dødelig Det er en av de mest dødelige av de sju typene kjemiske våpen som er anerkjent av ekspertene, skriver Washington Post.

Nervegass kan drepe et menneske innen ti minutter.

Innledende symtomer er spyttseklesjon, smalere pupiller og en følelse av trykk i brystet. Ved høye doser kan musklene spenne seg og skape rykninger og spasmer.

- Musklene spenner seg, men de klarer ikke å slappe av igjen. Så opplever man muskelspasmer, og som rykningene blir mer og mer krampeaktig, kommer det slim ut av nese og munn og du ender opp i et krampeanfall på bakken. Folk overlever ikke dette, sier seniorforsker Charles Blair ved Federation of American Scientists (FAS) til Washington Post.

Stor uro internasjonalt Dødstallene spriker etter det massive angrepet i går. Aktivistene hevder at hele 1300 personer døde.

Det finnes imidlertid ikke håndfaste bevis på at det ble brukt kjemiske våpen, og Assad-regimet har nektet for påstandene siden starten.

Det internasjonale samfunnet har reagert kraftig på meldingene om angrepet og at det skal ha blitt brukt kjemiske våpen.

35 land, med USA, Frankrike og Storbritannia i spissen, har krevd at FN-inspektørene som for tiden er i Syria, må granske saken. Russland og Kina var imot en slik etterforskning.

- Det er stor uro blant medlemmene. Vi må få klarhet i hva som hendte, og situasjonen må følges nøye, sa presidenten i Sikkerhetsrådet, den argentinske ambassadøren Maria Cristina Perceval, etter et krisemøte i går.

- Barbariske natur Storbritannias utenriksminister William Hauge håper angrepet vil være en vekker.

- Jeg håper dette vil vekke noen av dem som har støttet Assad-regimet og at de nå ser regimets morderiske og barbariske natur, sa han før hastemøtet i går kveld.

Samtidig som flere tar til orde for å gripe inn i Syria, i tillegg til at flere bemerker seg at USAs president Barack Obama tidligere har sagt at «den røde linja» går ved bruk av kjemiske våpen, er flere svært tilbakeholdne.

BARN: Flere barn skal også ha blitt drept i gårsdagens angrep. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
BARN: Flere barn skal også ha blitt drept i gårsdagens angrep. Foto: AP Photo/NTB Scanpix Vis mer

Generalstabsjef Martin Dempsey undertreker at USA har mulighet er å slå ut regimets luftforsvar, men å gjøre det risikerer å dra USA inn i en krig uten utsikt til en snarlig ende.

I et brev til kongressrepresentant Eliot Engel gjør han det klart at de militære lederne ikke er motvillige eller redd for risiko, men at de heller er opptatt av kostnadene og «pragmatiske når det gjelder grensene for militærmakt». Engel er den høyest rangerte demokraten i utenrikskomiteen.

«Syria i dag dreier seg ikke om å velge mellom to parter, men å velge mellom mange parter», skriver generalen, som også tidligere har advart mot militær inngripen i Syria.

Dempsey, som deltok i krigen i Irak, sier at USAs erfaring i Irak viser hvor vanskelig det er å gjenopprette stabilitet etter at et regime er styrtet.

- Iscenesatt av opprørerne Syrias allierte er dypt skeptisk til påstandene om bruk av kjemiske våpen. Russland, en nær alliert av Syrias president Bashar al-Assad, tar imidlertid til orde for en objektiv gransking.

Russland antyder videre at de mistenker at angrepet kan være en provokasjon iscenesatt av opposisjonelle.

Det samme mener Iran, en annen av Syrias president Assads allierte.

Teheran avviser fullstendig at kjemiske våpen har blitt brukt mot opprørerne i landet, og hevder at det i så fall var opprørerne selv som sto bak.

Utenriksminister Mohammad Javad Zarif sier ifølge en melding fra det iranske nyhetsbyrået IRNA i dag at det må være «terroristiske grupper» som sto bak de angivelige angrepene. Disse gruppene er kjent for å være hensynsløse, hevder Zarif.

DØD: Her ligger en hund død i området som skal ha blitt utsatt for gårsdagens angrep. Foto: Reuters/Bassam Khabieh/NTB Scanpix
DØD: Her ligger en hund død i området som skal ha blitt utsatt for gårsdagens angrep. Foto: Reuters/Bassam Khabieh/NTB Scanpix Vis mer