Nervegass og miltbrannbakterier funnet i Irak

Betydelige mengder av nervegassen VX og miltbrannbakterier er funnet i Irak, melder NTB. Men byrået tolket feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Betydelige mengder av nervegassen VX og miltbrannbakterier er funnet i Irak, meldte NTB i dag med Iraks presidentrådgiver Amer al-Saadi som kilde.

Funnet ble gjort søndag etter «pågående utgravinger», ifølge general al-Saadi.

NTBs hentet denne framstillingen fra det franske nyhetsbyrået AFP, som i over 20 år har vært regnet som en utrygg kilde for nyheter fra Midtøsten.

Men verken CNN, BBC eller Associated Press tolket tilsynelatende al-Saadi på samme måte som AFP.

I sitt første referat fra den irakiske offiserens pressekonferanse skrev AP ikke et ord om kjemiske og biologiske våpen, bare om destruksjonen av raketten al-Samoud.

Likevel hoppet NRK Dagsrevyen rett på NTBs framstilling. Der fortalte man at al-Saadi hadde opplyst om et stort funn av de farlige våpnene. Litt påfallende viste man ikke opptak av presidentrådgiveren mens han kom med denne innrømmelsen.

Misforsto

Det var vanskelig å forstå hvilken nytte Irak skulle ha av å innrømme besittelse av store menger våpen for masseødeleggelse, med mindre myndighetene ønsker å komme FNs våpeninspektører i forkjøpet.

Når al-Saadi viser til at nervegassen og miltbrannbakteriene er funnet under utgravinger, tydet det snarere på at Irak ønsker å dokumentere at ulovlige våpen ble ødelagt for over ti år siden, og at man nå kan bevise dette.

Irakiske avhoppere bekreftet i 90-årene at landet hadde produsert enorme mengder kjemiske og biologiske våpen.

Dermed tvang de regimet i Bagdad til å innrømme forhold man hadde benektet på det sterkeste. Irak har nå et stort behov for å overbevise verden om at de ulovlige våpnene ble ødelagt etter den forrige Golfkrigen.

En drøy time etter den første meldingen, presiserte da også NTB:

- Det er ikke gjort nye funn nå. Det er Irak som hevder å ha bevis for at disse våpnene er ødelagt.

Slik vi trodde.

TALSMANN: Presidentrådgiver Amer al-Saadi under pressekonferansen i Bagdad søndag.