Nervekamp i transportstreiken

Etter seks timers intense forhandlinger er det fortsatt ingen som tør spå utfallet av matvarestreiken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da toget delegasjonen til transportarbeiderne ut for å spise middag. Streikegeneral Per Østvold var ikke nådig i sine karakteristikker av motparten i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH):

- Jeg synes det er vanskelig. Vi har strukket oss langt. Nå får HSH snart bestemme seg om de vil ha slutt på streiken eller ikke, sa Østvold til et kobbel av mediefolk.

«Engere krets»

Østvold har sittet i forbundets hoveddelegasjonen i 3. etasje i HSH-bygget ved Solli plass i Oslo, mens 2. nestleder Lars Johnsen har ledet en «firerbande» som har møtt en liten gruppe fra motparten. I transporttroppen har også Håvard Hansen fra Transportarbeiderforbundet, advokat Kristin Hammerstad i Yrkestrafikkforbundet og Thomas Lilloe fra Privatansattes Fellesorganisasjon (PRIFO) møtt.

Hele tre ganger har denne «engere kretsen» møttes med nye versjoner av skissen partene kom fram til gjennom hemmelige forhandlinger i helgen. Men tross bidrag også fra LO-leder Gerd-Liv Valla søndag, var det mandag kveld uklart hva som ville bli resultatet.

- Vi var enige om noen stolper vi skulle bygge videre på. Vi har ikke stilt noe endelig ultimatum, understreket Johnsen.

Forskjellsbehandling

Transportstreiken, som har rammet matvareleveransene over hele landet, har nå vart i fire uker og fem dager. Norsk Transportarbeiderforbund krever et eget tillegg på 1,4 prosent til ansatte som er fagorganiserte, mens HSH like bastant har avvist slik «ulik behandling av likt arbeid».

Under noen få, små pauser var det ikke mye informasjon å få fra partene. Men et forslag er et pengebeløp fra HSH som skal brukes til å styrke lokale klubber og organisasjonene.

Transportarbeiderne ønsker styringsrett over disse pengene, men det skal ikke HSH ha gått med på. Transportarbeiderne trenger trolig også en eller annen form for forskjellsbehandling av organiserte og uorganiserte for å kunne anbefale sine medlemmer å avblåse konflikten.

- Etter fem ukers streik er vi ikke innstilt på nederlag, sa Østvold til NTB tidligere mandag.

Det er uansett et betydelig prestisjenederlag dersom partene ikke skulle bli enige nå. Da øker også faren for at kommunalminister Erna Solberg (H) griper inn med tvungen lønnsnemnd.

(NTB)