Nervekrig da Alexander Vik (58) vitnet om egne milliardtap

Norsk milliardær slåss i retten om valutatap på fire milliarder kroner.

VITNET: I går vitnet Alexander Vik for første gang under maratonrettssaken mot Deutsche Bank i London. Foto: Keith Hammett
VITNET: I går vitnet Alexander Vik for første gang under maratonrettssaken mot Deutsche Bank i London. Foto: Keith HammettVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

High Court, London (Dagbladet)

I går vitnet Alexander Vik i en maratonrettssak for High Court i London. Den utflyttede norske milliardæren holder Deutsche Bank ansvarlig for milliardtap han led på valutahandler i 2008.

Vik krever astronomiske åtte milliarder dollar.

Utspekulerte komplimenter Igjen og igjen vil advokat David Foxton ha Alexander Vik (58) til å innrømme at han er en «sofistikert investor».

- Jeg håper det, svarer Vik bare ydmykt tilbake.

Det kan høres ut som komplimenter til en beskjeden mottaker.
I virkeligheten er det en nådeløs tautrekking mellom Vik og hans motpart Deutsche Bank om hvem som skal ta regninga for katastrofale valutatap på 700 millioner dollar — cirka fire milliarder kroner.

Kjernen Advokaten er ikke fornøyd. En rekke finansfolk mener ifølge Foxton at Vik til og med er «ekstremt» sofistikert og «veldig skarp» til å forstå markedet.

Til slutt sprekker det for Alexander Vik.

VINBØNDER: Alexander Vik og kona er vinbønder på den topputrustede vingården Viña Vik Millahue i Chile. Foto: Viña Vik
VINBØNDER: Alexander Vik og kona er vinbønder på den topputrustede vingården Viña Vik Millahue i Chile. Foto: Viña Vik Vis mer

- Kan vi ikke bare bli enige om at jeg er vellykket, hardt arbeidende, kunnskapsrik og erfaren, spør han irritert.

Han er ved kjernen av mye av det han forklarte seg om i går, den første dagen i vitneboksen i High Court:
Hvor mye skjønte han — eller burde han skjønne - av de vanvittige, kompliserte valutatransaksjonene til sin egen forvalter Klaus Said?  

- Burde advart

Svaret kan avgjøre om Vik skal få innfridd noe av sitt astronomiske krav mot banken på åtte milliarder dollar, eller om det tvert imot er banken som skal ha 250 millioner dollar av Vik.

Selv mener Vik at han ikke skjønte noe — og at banken burde ha advart ham om hva som kunne skje.

En rekke e-poster og transkriberte telefonsamtaler viser hvilket sjokk han var i da det raknet i oktober 2008.

KUNSTINTERESSERT: I leiligheten sin i New York ble Alexander Vik i 2011 intervjuet om kunst og forretninger av finansbladet Forbes. Foto: Getty Images
KUNSTINTERESSERT: I leiligheten sin i New York ble Alexander Vik i 2011 intervjuet om kunst og forretninger av finansbladet Forbes. Foto: Getty Images Vis mer

«Det er som det verste mareritt jeg noen gang har hørt om, at slike ting hender med meg», sa han for eksempel til sin kundebehandler i Deutsche Bank.

I en intern e-post skrev kundebehandleren at Vik ble tatt «off guard».

Sjokket var så stort at kona Carrie i midten av oktober fikk Alexander Vik på sykehus for medisinering i byen Greenwich i USA, hvor paret har en av sine fasjonable eiendommer.  

Chile og London
Knappe to uker tidligere fikk han en beskjed som kanskje kunne ha gitt ham en pekepinn.  Men da var han i Chile, hvor han eier vingården Viña Vik Millahue.
Han var på fjelltur, og var ikke fokusert på finansene.

Deretter var han i London hvor han skal ha fått forsikringer av sin kundekontakt i Deutsche Bank om at alt gikk veldig bra. Det gjorde det absolutt ikke. Da tapene kom til overflaten, krevde Deutsche Bank stadig mer sikkerhet, og Viks selskap Sebastian Holdings skjøt inn mer enn 600 friske millioner dollar.

FASJONABELT: Her bor Alexander og Carrie Vik når de er i Greenwich, Connecticut, USA. Foto: Tore Bergsaker
FASJONABELT: Her bor Alexander og Carrie Vik når de er i Greenwich, Connecticut, USA. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

Det kunne ha blitt enda mer, hvis han ikke i første halvdel av oktober hadde overført flere milliarder kroner fra Sebastian Holdings til seg selv og tilknyttede selskaper. I retten i går var et av temaene om han gjorde det for å få pengene utenfor Deutsche Banks rekkevidde.  

Turks & Caicos Pengeoverføringene havnet blant annet i skatteparadiset Turks & Caicos, hos Vik personlig, og i Monaco hvor han har opplyst å ha hovedkvarteret sitt. En tidligere forvalter som han har sloss om 30 millioner dollar med, mener riktignok at Vik egentlig bor i Connecticut i USA.

I Norge har han visstnok aldri bodd, selv om han har norsk far.

Andre mulige bosteder for kosmopolitten er eiendommene hans med luksushoteller i morens fødeland Uruguay, eller leiligheten i New York som han har fylt med kunst.

Der har han latt seg intervjue av det amerikanske finansbladet Forbes, samme blad som i 2001, da han var på høyden etter IT-boomen, beregnet formuen hans til 27 milliarder kroner.  

Full kontroll Det var ikke kunstelskeren og den joviale landeieren som opptrådte i vitneboksen i går. Alexander Vik satt rett opp og ned og ga korte, nesten mumlende svar. Advokat David Foxton mer enn insinuerte at han bevisst har holdt unna viktige dokumenter som retten har bedt om, deriblant oppstillinger av Sebastian Holdings eiendeler og verdier.

PAPIRMØLLE: Her har rettsfunksjonærer akkurat avlevert en del av de enorme papirmengdene til rettssaken i London. Foto: Keith Hammett
PAPIRMØLLE: Her har rettsfunksjonærer akkurat avlevert en del av de enorme papirmengdene til rettssaken i London. Foto: Keith Hammett Vis mer

- Du førte altså Deutsche Bank bak lyset, spurte Foxton.
- Nei, svarte Vik.

Han innrømmet likevel at han personlig hadde full kontroll over alle beslutninger i skatteparadisselskapet Sebastian Holdings.
Vik skal vitne under rettssaken også i dag.