Nervekrig i ulvebygda Koppang

KOPPANG (Dagbladet): Nervene er i helspenn i Koppang før ulvejakta skytes i gang i dag. Jegerne prøver desperat å holde alt hemmelig, mens naturvernere alt har tatt plass i skogen. - Vi må gjøre vår jobb, sier jaktleder Leonhard Mikalsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seint i går slo den første aksjonsgruppa leir i jaktområdet til ulvejegerne på Koppang. Et titall aksjonister fra Oslo skal gjøre livet surt for det 23 mann store jaktlaget.

- I første omgang har vi planlagt å bli til mandag. Vi regner med at namsretten stopper jakta da. Skulle det motsatte vise seg, er vi forberedt på å bli lenger, sier Christian Pedersen i Rovdyrgruppa til Norges Naturvernforbund.

Ulvejaktlaget var tydelig nervøse da Dagbladet i går nærmet seg hovedkvarteret. På gårdsplassen sto snøscooterne klare til dyst. De første jegerne tok seg ut i marka alt i går kveld. Planen er å ta ulvene på kortest mulig tid. Blir demonstrantene for nærgående, er taktikken å trøtte dem ut.

- Vi har masser av tid. Jaktperioden varer til april, og vi skal nok få gjort jobben vår, sier jaktleder Leonhard Mikalsen.

Hemmelighold

Ingen andre enn jaktlederen og makkeren Erling Bø har får snakke med pressen. Rundt hovedkvarteret jobbet jegerne på spreng for å få utstyret klart. Kart og strategiplaner ble gjemt unna da pressen kom. Årsaken var klar.

- Vi må ta våre forholdsregler. Vi kan ikke legge ut vår strategi offentlig. Til det er det for mange hinder der ute, sier Mikalsen.

- Men hva gjør dere dersom dere blir forsøkt stoppet av aktivister?

- Vi regner med at alle respekterer et lovlig fattet vedtak. Skulle det bli noen problemer, vet vi hva vi skal gjøre, sier Mikalsen.

Det har vært kontakt mellom jaktlaget og lokalt politi. De har inngående drøftet hvordan man skal håndtere aktivister som aktivt griper inn overfor noen av jegerne.

Overfor pressen har de ansvarlige vært svært tilbakeholdne med opplysninger.

Pressesenteret er lagt seks mil fra basen for jaktlagene. Informasjonen har vært sprikende både når det gjelder starttidspunkt og jaktmetoder.

Helikopterjakt

På en pressekonferanse i går ble det slått fast at jegerne har anledning til å jakte ulven med hagle fra helikopter. Ifølge jaktlederen må helikopteret gå ned til 15 meters høyde for at det skal være forsvarlig.

Svenske jaktkolleger kom i går med flengende kritikk av denne jaktmetoden. De norske jegerne støtter seg imidlertid på et departementalt vedtak.

JAKTLEDER: Jaktleder Leonhard Mikalsen tanker opp en av snøscooterne ved jegernes hovedkvarter på Hanestad.