Nervekrig om gislenes liv

Nordmannen Ola Skuterud ser ikke opp når kidnapperne filmer sine gisler. Gislene sitter apatiske i et trangt rom i kvelende varme. Ni menn og en kvinne, åtte hjelpearbeidere og to flygere for Røde Kors, svetter seg nå gjennom den sjuende dagen under soldatenes skarpladde automatvåpen. Klanlederen krevde i går kveld løsepenger fra Røde Kors.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nervekrigen om gislenes liv har gått inn i siste fase. Bildene, som viser at gislene er i live, viser også at kidnapperne spiller høyt om deres skjebne.

Det Internasjonale Røde Kors i Genhve frykter for gislenes liv.
Klanlederen Mahmoud Garbow sier til BBC at ingen blir satt fri før hans underklan har fått løsepenger og rettigheter av Røde Kors.

Dette er skrekkvisjonen i den internasjonale hjelpeorganisasjonen: De betaler ikke løsepenger av frykt for at deres mange tusen hjelpearbeidere verden over skal bli bortført på samme måte som Skuterud og de ni andre i Somalia. Samtidig må de gjøre alt de makter for å redde livet til de ti.

- Urovekkende

Ryktene om løsepenger har versert siden hjelpearbeiderne ble bortført sist onsdag. Nå er de bekreftet. Løsepengene, truslene og videobildene skaper frykt .

- Det er urovekkende å se slike bilder på fjensynet, sier talskvinnen Doris Pfister i ICRC i Genhve til Dagbladet.

Videobildene ble først oppfatter, som et bevis på at alle de ti er i live og har det bra, men bilder av gisler med hendene i været foran skarpladde våpen skaper nå bare frykt. For videofilmen kidnapperne sendte til en amerikansk fjernsynsstasjon ga også opplysninger om at kidnapperne krever 56 millioner kroner i løsepenger.

Motstridende

Meldingene om at gislene ville bli skutt i løpet av noen timer hvis ikke løsepengene ble betalt, er ikke blitt bekreftet, og Røde Kors har ennå ikke hørt et eneste ord om løsepenger i de nervepirrende forhandlingene som pågår mellom klanledere og den uregjerlige underklanen.

Meldingene gikk ut på at kidnapperne krevde 750000 dollar for hvert av de ti gislene. En erklæring fra Somalias sterke mann Hussein Aidid gikk i går ut på at han skulle chartre et fly til å hente gislene ut av Mogadishu.
Aidid har full kontroll over den sørlige delen av Somalias hovedstad, men har ingen myndighet i nord, der hans fremste rival Ali Mahdi har hovedkontrollen.

En av Ali Mahdis medarbeidere sa i går at gislene trolig vil bli løslatt allerede i dag. Denne medarbeideren deltar selv i forhandlingene med kidnapperne. Han understreker overfor det tyske nyhetsbyrået DPA at det ikke er fare for gislenes liv.

Men heller ikke Ali Mahdi har lenger makt over alle sine underklaner og menn som Garbow. Mogadishu er bandittenes hovedstad, og kidnapperne er ifølge nyhetsbyrået AP forbannet over at ingen av deres folk har fått jobber av store og rike organisasjoner som Det internasjonale Røde Kors.

Posisjon

Videobildene av gislene skremmer også fordi de kan medvirke til at denne ukjente underklanen klarer å skape seg en slags posisjon i det internasjonale mediebildet og dermed kynisk utnytte situasjonen i maktkampen i hovedstaden og i landet.

- Vi håper slike bilder ikke blir distribuert i framtida, sier Doris Pfister til Dagbladet.

Det Internasjonale Røde Kors vil knapt kommentere et eneste utspill i gisseldramaet. Josue Anselmo i Nairobi sier at de ikke lenger vil si et ord av frykt for å ødelegge forhandlingene i en kritisk situasjon.

AGGRESSIVE:</B> Med fingeren på avtrekkeren vokter kidnapperne den minste bevegelse gislene gjør.