Nervekrig om klimaavtalen

Forhandlingene nær sammenbrudd i København.

FORHANDLER: Connie Hedegaard har ifølge Berlingske gitt opp. Foto: EPA/SOREN BIDSTRUP/Scanpix
FORHANDLER: Connie Hedegaard har ifølge Berlingske gitt opp. Foto: EPA/SOREN BIDSTRUP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||KØBENHAVN/OSLO (Dagbladet): Det pågår nå et voldsomt nervespill rundt klimaforhandlingene. I håp om å få andre land til å fire på kravene og påta seg større klimaforpliktelser, blir det forsøkt å stille ultimatum. Situasjonen er uoversiktelig, men mye antas å være en del av forhandlingsspillet. På Bella senteret hvor forhandlingene pågår er stemningen intens, men ingenting tyder foreløpig på et totalt sammenbrudd.

I natt kom det fram at Kina utelukker noen avtale, og nå mener det vil være bedre med en kort politisk erklæringen av en eller annen sort, men dette blir nå tilbakevist. Ifølge Danmarks Radio har ikke Danmark oppgitt å nå en klimaavtale, men det skal være stilt et ultimatum for å få landene tilbake til forhandlingsbordet.

Likevel erkjenner alle at avstanden, særlig mellom i-land og en del u-land, er svært stor, og det er høyst usikkert om det kommer noen avtale.

I natt skal de såkalte G77-landene, som er en samling av u-land og land som Kina, India og Brasil, som blokkerer for en avtale. Danskene har forsøkt å komme fram til et kompromissforslag, men det er nå skrotet, ifølge Berlingske Tidende.

Samtidig sier flere kilder til både Politiken og Jyllands-Posten at de danske forhandlerne ikke har gitt opp.

- Vi kjemper som gale og har ikke gitt opp, men nå trenger vi hjelp fra verdens ledere, sier en kilde til Politiken.

- Hvis det skal bli noe resultat nå, må de store landene sette seg sammen og drive det. Danmark kan ikke drive videre prosessen, sier en kilde til DR.

Etter planen skulle danskene ha presentert et forslag i formiddag, men det er nå usannsynlig, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Miljøvernminister Erik Solheim sier til NTB at bevegelser i forhandlingene nå bare kan komme etter møter «på bakrommet» mellom de store spillerne, særlig USA og Kina.

- Det er det eneste som kan skape bevegelser. Det hjelper ikke bare å gjenta gamle posisjoner i hovedinnlegg. Man trenger å gjøre kompromisser til et honnørord, sier Solheim

Dagbladet følger saken