Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nervekrig om kontantstøtten

Ap og Sp bruker kontantstøtten mot hverandre i intens nervekrig om regjeringsmakt. Ap håper på opprør mot reformen på Sp-landsmøtet i helga. Sp-ledelsen svarer med å mistenkeliggjøre Ap-lederens motiv for fortsatt motstand mot kontantstøtten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiene beskylder hverandre for å hindre et samarbeid til felles beste.

Nå utfordrer leder i Ap's kvinnebevegelse, Karita Bekkemellem Orheim, påtroppende Sp-leder Odd Roger Enoksen til å stå fast på partiets tidligere kritiske linje til kontantstøtten.

Samtidig går generalsekretær Per Olaf Lundteigen i Sp til frontalangrep på Ap-leder Thorbjørn Jagland.

- Enoksen må stå oppreist på det Sp har ment om kontantstøtten, sier Orheim.

Mistillit

- Hvis han mener alvor med sitt ønske om samarbeid med Ap, må han sørge for en kursendring. Sp må velge: Samarbeid med Ap om en familiepolitikk for alle barn. Eller en KrF-dominert kontant-utbetaling til ett- og toåringsforeldrene, sier hun.

Jaglands trussel om lønnskaos dersom Bondevik ikke legger nok penger i fondet for etter- og videreutdanning, er bare en understrekning av dette. Jagland mener pengene må hentes fra kontantstøtten.

Den gjensidige mistilliten er nå så sterk at partiene ikke lenger legger bånd på seg.

Regjeringsjakt

- Jagland har ikke noe oppriktig ønske om å samarbeide med sentrumsregjeringen. Jaglands mål er å bli statsminister, sier Lundteigen.

- Jagland bruker kontantstøtten som påskudd for ikke å få til et samarbeid med regjeringen, sier Lundteigen.

- Er det ikke kontantstøtten som står i veien, så er det vel noe annet. Vi i Sp synes det er trist for de mange i Ap som ønsker å få innflytelse på viktige deler av politikken, men som taper på denne strategien.

Stridens eple

Lundteigen fikk i går støtte fra avtroppende partileder Anne Enger Lahnstein i sin kontante avvisning av Ap-lederen. Lahnstein gir Jagland ansvaret for det dårlige klimaet mellom regjeringspartiene og Ap.

Samtidig som krigen hardner til mellom Ap og Sp, så krymper stridens eple. Under budsjettforhandlingene i fjor høst godtok Ap i realiteten ordningen for ettåringene. På den andre siden har KrF gitt opp å utvide reformen til treåringer og eldre barn.

Dette bekrefter nå KrFs familiepolitiske talskvinne May-Helen Molvær Grimstad.

Dermed setter Molvær Grimstad en strek over Voksenåsen-erklæringens punkt om «opptrapping av ordningen for nye årskull».