Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nervekrig om russisk nødhjelp

BRUSSEL (Dagbladet): Russiske planer om å sende humanitære nødhjelpskolonner inn i Kosovo skaper nervøsitet blant NATOs krigsherrer. Russerne risikerer å bli bombet av NATOs fly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nødhjelpskolonner kan fra jagerfly i minst 4500 meters høyde lett forveksles med militære kjøretøy. Faren for feiltreff er overhengende.

Nok en bombetabbe fra NATOs side kan sprenge i filler det skjøre diplomatiet som bygger seg opp foran et avgjørende toppmøte mellom G8-landene 18. juni.

NATO kjemper en desperat kamp med tida for å legge rammeverket for en FN-resolusjon, som igjen kan danne grunnlaget for en fredsavtale med Jugoslavia.

Det var ille nok for fredsprosessen at NATO bombet den kinesiske ambassaden i Beograd. Det kan bli enda verre dersom alliansens fly treffer russiske mål i Kosovo.

Matvarer

Både russiske og sørafrikanske hjelpeorganisasjoner planlegger å kjøre matvarer inn i Kosovo eller å dumpe forsyninger fra fly. Mange hundre tusen mennesker lever fremdeles under svært vanskelige forhold inne i provinsen.

- Vi har invitert hjelpeorganisasjonene til å samarbeide med oss. Hvis de ikke aksepterer, kan vi ikke garantere for deres sikkerhet, sier NATO-talsmannen Jamie Shea.

Shea forsøker å framstille det som om NATO gjør store framskritt i sitt arbeid for å stanse overgrepene mot sivilbefolkningen og å tvinge Milosevic til «å gi freden en sjanse».

Overbevist

Og NATO-generalen Michael Short er «overbevist» om at en intensivert luftkrig vil tvinge serbiske styrker ut av Kosovo eller ødelegge dem totalt innen to måneder. En militær kilde trekker overfor Dagbladet i tvil at Shorts uttalelser gir et dekkende bilde av situasjonen. Selv om Milosevic er skaket av bombingen, er det meget usikkert om den vil tvinge ham til å gi etter for presset, framholdes det.

Fredsstyrke

NATO arbeider nå med planer om en fredsstyrke på minst 45 000- 50 000 soldater i Kosovo. Jo lenger luftkrigen varer, desto flere soldater trengs det i denne styrken, der også Norge må være forberedt på å bidra.

Foreløpig er det ikke klart hva slags styrker Norge blir bedt om eller makter å bidra med.

I dag møter FNs generalsekretær, Kofi Annan, både den russiske utenriksministeren og sine egne fredsutsendinger, svensken Carl Bildt og slovaken Eduard Kukan, i Stockholm.

Ordkrig

Parallelt med bombetoktene og fredsdiplomatiet fortsetter ordkrigen. Jamie Shea fnyser av påstandene om at anslagene mot elektrisitetsforsyningen rammer sivile. Han sier:

- La oss ikke miste proporsjonene. President Milosevic har nok av reservegeneratorer. Disse kan han bruke til skoler og sykehus, eller til militære formål. Hvis dette er en hodepine for ham, er det en hodepine vi ønsker han skal ha. De sivile konsekvensene overlater vi til ham å forholde seg til.