Nervekrigen mellom Kina og USA fortsetter

Nervekrigen mellom USA og Kina om det amerikanske spionflyet fortsetter. Begge parter vet at episoden kan skape krise i forholdet mellom de to stormaktene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens amerikanske diplomater onsdag forsøkte å få et nytt møte med de 24 besetningsmedlemmene, gjentok Kinas president Jiang Zemin kravet om at USA skal be om unnskyldning for kollisjonen mellom spionflyet og et kinesisk jagerfly.

- USA må be om unnskyldning for denne episoden og påta seg hele ansvaret for følgene av den, sa Jiang onsdag, da han innledet en reise til Sør-Amerika.

USA har gjort det klart at de ikke vil etterkomme kravet om en unnskyldning for episoden, som endte med at det kinesiske flyet styrtet og det amerikanske flyet nødlandet på øya Hainan i Kina.

- USA har ikke gjort noe som krever en beklagelse. USA gjorde ingenting galt, sa en talskvinne for Det hvite hus, Mary Ellen Countryman og understreket at flyet befant seg i internasjonalt luftrom da kollisjonen skjedde.

Observatører karakteriserer striden som den diplomatiske ilddåpen for den amerikanske presidenten. Både George Bush og Jiang Zemin ønsker å markere styrke. Ingen av dem vil «tape ansikt» ved å være den første til å gi etter. Bush truer med at forholdet mellom de to landene kan skades alvorlig, dersom ikke flyet og mannskapet på 24 utleveres raskt.

Mangler tilgang

Amerikanske diplomater møtte flybesetningen tirsdag, men fikk ikke løfter om snarlig frigivelse. USAs ambassadør i Kina, Joseph Prueher, forsøkte onsdag å få regelmessig kontakt med flymannskapet. Men de amerikanske diplomatene kommer ikke gjennom til de kinesiske embetsmenn som de normalt har kontakt med, fortalte Prueher til en amerikansk tv-stasjon.

- Våre normale kontaktlinjer til den kinesiske ledelsen har på en måte blitt stengt, sa ambassadøren.

STRIDENS KJERNE:
STRIDENS KJERNE: Vis mer

Mannskapet har vært isolert på den kinesiske flybasen siden kollisjonen søndag, med unntak av møtet med amerikanske diplomate r tirsdag.

Nasjonalisme

Samtidig har kollisjonen pisket opp nasjonalistiske stemninger i Kina. Selv om Jiang skulle ønske en minnelig løsning på konflikten med USA, er han presset av et nasjonalistisk hjemmepublikum og hauker i den mektige Folkets frigjøringshær, mener analytikere.

Kinesisk presse er full av antiamerikansk retorikk, og raser mot det de kaller USAs egenmektige og arrogante framferd. Også nettsteder, som er åpnere enn de statseide mediene, renner over av kommentarer om vestens overgrep mot Kina, fra opiumskrigen i 1840-årene og framover.

Taiwan

Et mulig amerikansk våpensalg til Taiwan øker spenningen. President Bush vurderer nå om USA skal gå med på å selge avanserte våpen og fartøyer til Taiwan.

Statsminister Chang Chun-hsiung ba onsdag om at Taiwans interesser ikke må bli ofret i en avtale for å løse konflikten mellom de to supermaktene. Han ba Washington respektere avtalen som forplikter USA til å forsyne øya med nødvendige forsvarsvåpen.

Bush skal innen utgangen av april ta stilling til om Taiwan skal få kjøpe de avanserte våpnene de har bedt om.

Kina krever en unnskyldning fra USA etter at det amerikanske spionflyet kolliderte med en kinesisk jager søndag. Både fly og mannskap er fortsatt under kinesisk kontroll. Observatører ser på episoden som den diplomatiske ilddåpen for president George Bush. (NTB)

STRIDENS KJERNE: