Nervekrigen trappes opp

Mye gammelt nytt i Iraks våpendokumenter, sier amerikanske eksperter. USA stoler ikke på FN og skaffer informasjon på egen hånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nervekrigen om Iraks våpen trappes opp. I løpet av uka får president George W. Bush en foreløpig rapport om irakernes selvangivelse.

Da har amerikanske eksperter gjort en aller første gjennomgang av de nær 12.000 dokumentsidene Irak overleverte FN og Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i helgen. Forteller Saddam Hussein sannheten om gamle og nye våpenprogrammer?

Store deler av den irakiske dokumentasjonen er gammelt nytt, ifølge amerikanske kilder Washington Post har snakket med.

Gjentakelser

Det skal dreie seg om gjentakelser av redegjørelsene irakerne overleverte FNs våpeninspektører før de ble trukket ut i 1998. Som eksempel hevder avisa at 2100 av de 2400 sidene som omhandler Iraks atomprogram, er en nøyaktig kopi av fire år gamle dokumenter.

Likevel er det uklart om disse opplysningene egentlig svekker Iraks troverdighet. Siden landet er bedt om en fullstendig redegjørelse, må man regne med betydelige gjentakelser.

Irakerne hevder at de nå verken har våpen for masseødeleggelse eller programmer for å utvikle slike våpen. Men FN stolte ikke fullt på dokumentasjonen Bagdad la fram i 98. I årene før inspektørene ble trukket ut, viste det seg en rekke ganger at irakerne løy om våpen og våpenplaner.

Eget løp

Skitten bombe

  • Forordet til Iraks selvangivelse omtaler et prosjekt for en strålingsbombe.
    Det kan dreie seg om en såkalt "skitten bombe" som sprer kjernefysisk forurensning med konvensjonelt sprengstoff, skriver CNN.
  • Dokumentene viser også til Iraks kjøp av våpenrelatert materiale fra utlandet.
  • FNs våpeninspektører må rapportere til Sikkerhetsrådet innen 27. januar.
  • Hvis konklusjonen er at Irak har svart usant eller ufullstendig, kan FN vedta at landet har bwegått et grovt brudd på rådets resolusjon 1441.
  • Selv uten vedtak, kan USA tolke en negativ konklusjon som klarsignal til krig.

USA hevder fortsatt at Saddam Hussein utvilsomt har ulovlige våpen. Mye tyder på at amerikanerne ikke vil overlate bevisførselen til FN.

Etterretning viser at irakerne de siste ukene har gjemt våpen og dokumenter en rekke nye steder, ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet. Noen våpen skal være plassert i underjordiske bunkere og på kjøretøyer, mens papirene skal være flyttet til private hjem der det er lite trolig at våpeninspektørene noen gang vil finne dem.

Ifølge det israelske nettstedet Debka.com har USA, Storbritannia, Jordan, Tyrkia og muligens Israel allerede egne agenter på plass i Irak, der de kartlegger hemmelige våpenstillinger og utskytningsbaser.

Denne operasjonen skal ha pågått i tre måneder og omfatter angivelig spesialenheter på bakken.

Deler ikke

USA nekter å dele sine etterretningsrapporter med FN. Pressetalsmann Ari Fleischer i Det hvite hus begrunner det slik:

- Det ville kompromittere kildene eller metodene våre og vår evne til å vinne en krig.

- La oss hypotetisk si at det finnes en person i Irak som vet ting og forteller oss hva han vet. Venter dere at vi skal navngi denne personen så han kan komme til skade? Selvsagt ikke.

UNDERSØKER: Her er en av våpeninspektørene på jobb ved Fallujah, 8 mil nord for Bagdad i går.