Nervekrigen

Situasjonen på flyplassen i den afghanske byen Kandahar i går kveld: I tårnet forhandlet en indisk diplomat via radio med kaprerne som holder 160 mennesker som gisler i et fly på rullebanen. På bakken sto afghanske kommandosoldater klare til angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inne i Indian Airlines-flyet gjennomlever de 160 passasjerene og mannskapet et helvete. Et lite glimt av håp ble tent da en indisk delegasjon kom til Afghanistan i går kveld og startet direkte forhandlinger med kaprerne. Men seint i går kveld hadde samtalene ikke gitt resultater.

- Det verste ved å være gissel er at du vet du er helt i andre menneskers vold. Det farligste er at også kidnapperne er livredde, sier Ola Skuterud.

For halvannet år siden var Røde Kors-mannen selv gissel, tatt til fange av milits i Somalia. Nå følger han dramaet i Kandahar og gjenopplever sitt eget mareritt, som varte i ti dager.

Elendig forfatning

Det er redselsscener som utspiller seg i det kaprede flyet. Et gissel er slått i hjel. Flere er bundet på hender og føtter med beskjed om at de skal henrettes. FN-diplomaten Eric de Mul, som har hatt kontakt med det kaprede flyet, sier at flygeren forteller om passasjerer i elendig psykisk og fysisk forfatning. Bakkemannskaper som har levert mat til kaprerflyet, sier at flere av passasjerene så ut til å være syke, uten at de utdypet det nærmere.

- Gislene i Kandahar har allerede passert en grense ved at ett av gislene er drept. De skjønner veldig godt at det er alvor. Da jeg var gissel, var jeg også sikker på at de ville skyte noen. Jeg håpet at jeg ville være den første de tok, for at jeg skulle slippe å se mine kamerater bli drept, sier Skuterud.

Støtter hverandre

Han legger til at det mest typiske ved å være gissel er de raske sceneskiftene.

- Humøret svinger enormt bare i løpet av sekunder. Vi la vekt på å støtte hverandre, og på å få et godt forhold til kidnapperne. Vi visste at det kunne være avgjørende for utfallet, sier Skuterud.

Men Skuterud legger til at det er vanskeligere å skape samhold i en så stor gruppe som det er i det kaprede flyet i Kandahar, der knapt noen kjenner hverandre.

Ola Skuteruds kone Kari var i Kandahar da Ola ble kidnappet. Hun jobbet på sykehuset dit gisler og skadde vil bli fraktet hvis de slippes løs i Kandahar. Ekteparet Skuterud jobber nå for Røde Kors i Kenya.