DUELL: Erna Solberg og Jonas Gahr Støre møttes til duell i Dagbladets valgbod i går. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
DUELL: Erna Solberg og Jonas Gahr Støre møttes til duell i Dagbladets valgbod i går. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.Vis mer

Stortingsvalget 2017

Nervepirrende drama: Ap faller, men kan få flertall med MDG

Velgerflukten fra Ap fortsetter på Dagbladets måling. MDG er på vippen i Dagbladets ferske måling, og kan velge statsminister. Ap, SV, Sp, MDG og Rødt får 87 mandater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap faller, men Jonas Gahr Støre kan bli statsminister med et nødskrik. Verken de rødgrønne eller de borgerlige får flertall på Ipsos´ siste måling for Dagbladet før valget 11.september. MDG havner på vippen, og selger seg dyrt. Både MDG, Venstre og KrFs kamp om å komme over sperregrensa kan avgjøre regjeringsspørsmålet.

Valgforskerne tror det kan gå langt ut på tirsdag før det blir klart om det er Støre eller Erna Solberg som skal styre landet de neste fire årene.

Nervepirrende drama: Ap faller, men kan få flertall med MDG

På Ipsos' måling tatt opp denne uka, går Ap tilbake med 2,3 prosentpoeng til 27,2 prosent. Senterpartiet går litt tilbake og får 9,4 prosent, mens SV fortsetter framgangen og får 6,2 prosent. Samlet får de rødgrønne partiene 78 mandater.

For MDG er målingen en stor opptur: Partiet får 4,4 prosent, som ville gitt sju mandater. En samarbeidskonstellasjon med Ap, Sp, SV og MDG gir 85 mandater og flertall på Stortinget.

Mandatene

Rødt får 3, 5 prosent, og ville fått to mandater hvis målingen hadde vært valg.

Det krever 85 mandater for å få flertall i Stortinget. På Dagbladets måling får Ap, SV, Sp, MDG og Rødt 87 mandater.

Høyre, Frp, KrF og Venstre får 82 mandater. Ap, SV og Sp klokker inn på 78 mandater på denne målingen. Høyre og Frp får 67 mandater.

Valgthriller

Regjeringspartiene holder stillingen fra august, med 23, 2 prosent for Høyre og 15,3 prosent for Frp. Samlet får de 10 færre mandater enn i dagens storting. Denne gangen er både Venstre og KrF over sperregrensa, med henholdsvis 4,7 prosent og 4,2 prosent. De fire borgerlige partiene får ifølge målingen 82 mandater, noe som gjør at de mister flertallet.

DUELL: Se hele statsministerduell mellom Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap), fra Dagbladets valgbod foran Stortinget. Video: Dagbladet / Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer Vis mer

Det er uansett uhyre jevnt mellom blokkene. Valgforsker Johannes Bergh sier valget ser ut til å bli en thriller.

- På denne målingen er det flertall for et skifte. Andre målinger viser et annet flertall. Små marginer kan avgjøre regjeringsspørsmålet. Vi kan håpe på avklaring på valgkvelden, men hvis et parti ligger svært nær sperregrensa, må det fintelling til. Da kan det ta lang tid å få resultatet, sier Bergh til Dagbladet.

Han mener borgerlig side har klart seg bra.

- Hvis det blir et borgerlig flertall, er det jo en prestasjon. Frp har klart å håndtere rollen som regjeringsparti samtidig som de har holdt en slags outsiderprofil, sier Bergh.

- Helt åpent

Valgforsker Marcus Buck understreker at det kun er SV som ligger signifikant over sperregrensa av de små partiene.

- Både Venstre, KrF, MDG og Rødt ligger klart innenfor feilmarginene i forhold til å være over eller under sperregrensa. Dette er det store usikkerhetsmomentet ved valget. Ellers viser målingen en signifikant tilbakegang for Ap og Høyre fra valget i 2013. For Sp er det en signifikant framgang, mens det ikke er noen endring for Frp. Fordi så mange partier ligger rundt sperregrensa, er valget helt åpent når det gjelder regjeringsspørsmålet, sier Buck.

Ap-sekretær Kjersti Stenseng tror Ap kan løfte seg de siste dagene:

- Vi må løfte oss fra dette nivået. Denne målingen viser flertall for å skifte regjering, og at dette blir jevnt hele veien inn, sier Stenseng til Dagbladet.

Hun understreker at den eneste målingen som teller, er valget.

- Fram til da driver vi valgkamp i alle fylker. Tusenvis av frivillige gjør nå en fantastisk innsats på stand og på husbesøk over hele landet. De som ønsker en ny regjering, som setter skole og arbeid framfor skattekutt, som vil ha et samfunn hvor alle skal med, må stemme Ap, appellerer Stenseng.

NOEN ALTERNATIVER: Mulige regjeringskonstellasjoner etter valget. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
NOEN ALTERNATIVER: Mulige regjeringskonstellasjoner etter valget. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

MDG på vippen

Miljøpartiet De Grønne kommer over sperregrensa med 4,4 prosent.

- Dette viser at stadig flere støtter MDGs grunnleggende prosjekt om en utvidet solidaritet: Solidaritet med de svakeste i Norge, de svakeste andre steder på jorda og med framtidige generasjoner. Målingen viser også at våre styringsmuligheter blir betydelige, fordi vi er det eneste partiet som kan tvinge Ap og Høyre til å konkurrere om å være best på miljø, klima og ta vare på jordas framtid, sier MDG-leder Rasmus Hansson.

Han presiserer at MDG «uansett skal sparke Frp ut av regjering», men vil ellers ikke love lojalitet til verken Jonas eller Erna. Hansson sier også at et MDG på vippen ikke er en automatisk støtte til Arbeiderpartiet.

- Det er fullstendig feil at vi er på venstresida. Vi er et unikt parti fordi vi er klokkeklare på at dagens blokklojalitet gjør det for lett for Ap og Høyre å ta avstand fra vår tids største utfordring, nemlig hvilken klode vi etterlater til barna våre, sier Hansson.

MDG-toppen garanterer at partiet hans kommer til å forhandle med både høyre- og venstresida etter valget, dersom de kommer i posisjon til det.

- Berger Jonas

SV-leder Audun Lysbakken sier det er kjekt med hyggelige tall for SV i innspurten.

- SV kan bli den store positive overraskelsen på rødgrønn side. Vår framgang kan være det som bidrar til at Høyre/Frp-regjeringen kastes, og at vi får regjeringsskifte. Vi har gått tydelig fram, og snuser på mandater i flere fylker, sier Lysbakken. Han tror framgangen skyldes at SV har hatt et tydelig buskap om økende ulikhet og miljøkrisa, noen han mener de store partiene ikke har vært nok tydelige på.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum er godt fornøyd med at partiet ser ut til å doble oppslutningen sammenlignet med stortingsvalget i 2013.

-Vi har vært tydelige på at vi ønsker tjenester nær folk, og at vi må se hele landet. Mange er også enige med oss i forsvarspolitikken, sier Vedum, som har god tro på ny regjering.

- Trygghet eller eksperiment

Venstre er over sperregrensa med 4,7 prosent. Venstre-leder Trine Skei Grande minner om at Venstre behøves for å sikre borgerlig flertall.

- Det er svært hyggelig tall for Venstre, men samtidig viser målingen at vi må drive knallhard valgkamp de neste dagene og sørge for at enda flere stemmer Venstre for å sikre Erna som statsminister og et borgerlig flertall på Stortinget etter valget, sier hun.

Høyre-nestleder Jan Tore Sanner hevder velgerne nå står overfor et viktig veivalg.

- På mandag må folk velge: Enten trygt og forutsigbart styre med Erna, eller et rødgrønt eksperiment med Jonas. Vi ser også tydelig at svartmalingen Ap driver med, er noe velgerne ikke kjenner seg igjen i. Arbeidsledigheten er på vei ned med oss i regjering, sier Sanner.

Han tror de borgerlige kan vinne flertall.

- Vi skal jobbe gjennom helga, og jeg tror vi har store muligheter for å mobilisere. Vi skal få velgerne til å forstå hva dette valget handler om, sier Sanner.

- Mer Frp-politikk

- Målingen viser at folk vil ha mer Frp-politikk, ikke mindre. Vi vil bygge mer vei, fjerne eiendomsskatten, bygge ut eldreomsorgen, bekjempe terror og sørge for en streng innvandringspolitikk. Målingen er en stor vitamininnsprøyting. Nå må velgere som vil ha mer Frp-politikk gå og stemme, sier Frp-leder Siv Jensen