Nerveskadet etter tunnelarbeid

Sju av tunnelarbeiderne i Romeriksporten har fått skader på nervesystemet, mens fire har fått hudproblemer. Det viser en rapport fra bedriftslegen i Scandinavian Rock Group (SRG).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt ble 73 tunnelarbeidere undersøkt etter at de kom i kontakt med akrylamid under arbeid med tetningsmiddelet Rhoca-Gil i Romeriksporten på Gardermobanen.

To sikre tilfeller

Helse-, miljø- og sikkerhetsleder Madeleine Skjølås i SRG sier at det kun er påvist to sikre tilfeller av plager på grunn av Rhoca-Gil.

I alt ble ti personer henvist til hudlege for undersøkelse. Fire tilfeller av eksem og allergi ble påvist. To av disse har altså fått plager på grunn av arbeidet med Rhoca-Gil. Men alle fire tilfellene blir meldt til Arbeidstilsynet mistenkt for å være yrkesrelaterte skader.

Svake nerveskader

Også de sju tilfellene av skader på nervesystemet blir meldt til Arbeidstilsynet. Av undersøkelsen går det fram at disse sju har fått «meget lette forandringer i nerveledningshastigheten for en eller flere nerver. Forandringene beskrives som beskjedne avvik fra det normale mønster og er ikke å betrakte som sykdom», heter det i rapporten.

Det ble ikke påvist kreft under helsekontrollen, og legene forventer ikke at arbeiderne senere vil utvikle kreft på grunn av kontakten med Rhoca-Gil.

For å påvise sammenheng mellom kontakten med giftstoffene og eventuelle sykdommer Statens Arbeidsmiljøinstitutt planlegger nye undersøkelser.

(NTB)