Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssak mot Trumps tidligere valgkampsjef

Nervespill mot Paul Manafort: - Skal presses til å fortelle hva han «har» på Trump

... men USA-ekspert Hilmar Mjelde tror presidenten sitter trygt.

VALGKAMPSJEF FOR RETTEN: Den første rettssaken mot Donald Trumps tidligere nære medarbeider Paul Manafort begynte i dag. Her er den tidligere valgkampsjefen under valgkampen i 2016 sammen med Donald Trump og hans datter Ivanka. Foto: NTB Scanpix/REUTERS/Rick Wilking
VALGKAMPSJEF FOR RETTEN: Den første rettssaken mot Donald Trumps tidligere nære medarbeider Paul Manafort begynte i dag. Her er den tidligere valgkampsjefen under valgkampen i 2016 sammen med Donald Trump og hans datter Ivanka. Foto: NTB Scanpix/REUTERS/Rick Wilking Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under nådeløse tilrop fra frammøtte utenfor rettslokalet, begynte rettssaken mot president Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort (69) i Alexandria, Virginia i dag.

- Bur ham inn!, skrek rasende anti-Trump-demonstranter.

- BUR HAM INN!: Demonstranter samlet seg idag utenfor rettsbygningen i Alexandria, Virginia i dag, da rettssaken mot Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort begynte i dag. Foto: NTB Scanpix/REUTERS/Aaron P. Bernstein
- BUR HAM INN!: Demonstranter samlet seg idag utenfor rettsbygningen i Alexandria, Virginia i dag, da rettssaken mot Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort begynte i dag. Foto: NTB Scanpix/REUTERS/Aaron P. Bernstein Vis mer

Tiltalen beskriver Manaforts angivelige skattesnyteri, enorme inntekter fra autoritære regimer og hvitvasking av 30 millioner dollar - 250 millioner kroner.

Risikerer livstid

Uten at det nødvendigvis sies høyt i rettssalen, handler rettssaken vel så mye om Manaforts tidligere sjef, president Donald Trump.

EKSPERT: Hilmar Mjelde, UiB
EKSPERT: Hilmar Mjelde, UiB Vis mer

Den er et resultat av spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning av mulig samrøre mellom Trump-kampanjen og russerne, som ifølge amerikansk etterretning arbeidet for å få Donald Trump valgt.

- Denne rettsaken handler om å legge press på Manafort for å få han til å fortelle det han eventuelt «har» på Trump relatert til Russlands-etterforskningen, sier Hilmar Mjelde, forsker og USA-ekspert ved Universitetet i Bergen.

Gir Manafort etter, kan han slippe billigere fra det han sitter i saksa for, konstaterer Mjelde.

I motsatt fall risikerer han fengsel på livstid.

- Kan ha fått dokumenter

Vårin Alme, statsviter og kommentator på nettstedet amerikanskpolitikk.no har merket seg et tilsynelatende strategi-skifte i Trump-leiren de siste dagene, da de har snakket og twitret om at samrøre (collusion) ikke er noen forbrytelse.

Tidligere har Trump bare pleid å slå fast at det ikke har vært noe samrøre.

- Kanskje har de fått tilgang til noen av de dokumentene som kommer til å tas opp under rettssaken, undrer Alme.

- Og som viser at det har vært Russland-forbindelser?

- Eller at aktoratet har vitner om det, sier Alme til Dagbladet.

Politisk viktig

Hun mener den pågående rettssaken, som gjelder økonomiske forhold, først og fremst er viktig fordi den kan gi noe å bygge videre på når den neste saken mot Manafort skal for retten i september.

Der er Manafort tiltalt for å ha opptrådt som utenlandsk agent i USA, for Ukraina under den russiskvennlige Viktor Janukovitsj.

EKSPERT: Vårin Alme
EKSPERT: Vårin Alme Vis mer

- Politisk er rettssaken viktig fordi den holder fokus på Russland-etterforskningen i offentligheten, sier Alme til Dagbladet.

I kveld norsk tid, under første dagen av rettssaken, har en jury på seks kvinner og seks menn kommet på plass.

Ifølge nettstedet Law.com sa dommer T. S. Ellis i dag at innledningsforedragene skal holdes i ettermiddag - altså i natt norsk tid.

- Heksejakt

Samme Ellis var under en høring i mai svært kritisk til etterforskningen mot Manafort.

«Dere bryr dere egentlig ikke om mr. Manaforts bankbedragerier ... det dere egentlig bryr dere om er hvilken informasjon mr. Manafort vil kunne gi dere som kunne gjenspeiles på Trump eller føre til straffeforfølgelse av ham eller riksrett», sa Ellis.

Vårin Alme mener tiltalen uansett er berettiget.

- Tiltalen mot Manafort er en vanvittig smørbrødliste, fra skatteunndragelser til bedragerier, så hvis rettssaken er et middel, er den i hvert fall berettiget.

Trump selv har flere ganger twitret at Muellers etterforskning er en heksejakt.

Det synes ikke Alme at han har så gode grunner til. Som FBI-direktør var Mueller respektert både av demokrater og republikanere.

- Det er mer et politisk forsøk fra Trump på å undergrave etterforskningen og resultatet av den, sier Vårin Alme.

- Trump sitter trygt

Hilmar Mjelde mener Trump og hans advokat Rudy Giuliani har lykkes i å diskreditere etterforskningen.

- Jeg har ingen tro på at republikanerne i Kongressen våger å avsetter Trump om det skulle komme dit. 63 millioner Trump-velgere ville ha sett det som et statskupp. Kort sagt, Trump sitter trygt, mener Hilmar Mjelde.