- Nervøs gigant

- President George W. Bush har staket ut en amerikansk utenrikspolitikk som resten av verden kommer til å måtte slite med, sier NUPI-forsker Svein Melby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Bush-revolusjonen» kaller Svein Melby det som har skjedd i amerikansk utenrikspolitikk etter 11. september 2001. Boka han har skrevet, og som nettopp er kommet ut, bærer samme navn. Og Melby er faktisk så freidig at han påstår at de fleste har undervurdert den amerikanske presidentens makt i sin egen administrasjon.

- Det ble skapt et inntrykk av Bush som en enkel sjel. At han ikke hadde så mange kunnskaper og at han ikke var så interessert i å skaffe seg kunnskaper. Han snakket rart og usammenhengende. Han hadde nesten ikke vært ute i verden. Han var mer opptatt av å oppnå resultater enn å forstå problemstillinger. Han var ikke det minste intellektuelt nysgjerrig, og han oppfattet det aldri som noen begrensning, sier Melby.

- Guvernør Bush fra Texas var en framtoning fra grupperinger man trodde var en utdøende rase. Bush virket rett og slett fremmed på europeerne. Etter 11. september har det gått opp for flere at de har tatt feil, sier han.

Melby mener at president Bush er en nøkkelperson i sin egen administrasjon. Han har ikke fulgt i sin fars utenrikspolitiske fotspor, selv om han arvet sin fars medspillere som blant andre Dick Cheney, Donald Rumsfeld og Colin Powell.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.