Nervøs Jens

Nervøsiteten spredte seg i staben rundt Jens Stoltenberg da Nordlandsopprøret ba om et møte. Det avslører en feilsendt e-post fra Statsministerens kontor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved en feil ble e-posten, skrevet av politisk rådgiver Kathinka Meirik ved Statsministerens kontor (SMK), sendt til Nordlandsopprørets talskvinne Unn-Elin Andreassen.

Ba om møte

E-posten, som Dagbladet har fått en kopi av, gir et sjeldent innblikk i hvordan Stoltenbergs rådgiverkorps mobiliserte da det ble kjent at Nordlandsopprøret ville møte Stoltenberg.

10. mai ble grasrotaksjonen mot regjeringens distrikts- og velferdspolitikk organisert.

15. mai sendte nordlandsopprørerne en e-post til politisk rådgiver Kathinka Meirik, der de ytret ønske om at et møte i Bodø ble tatt opp.

Klekke ut ideer

Allerede dagen etter skriver Meirik til partisekretærene i Nordland Tove Bjørkmo og Tor Arne Ljunggren: «Hei! Hvordan synes dere vi skal møte dette? Jeg har diskutert saken litt med Odd-Tore og Eivind, uten at vi har klekket ut de helt store ideer så langt.»

Odd-Tore (Fygle) er Ap-ordfører i Bodø, Eivind (Undrum Jacobsen) er leder av kommunepartiet.

Først etter tre uker, den 6. juni, kom følgende svar fra SMK - ved Meirik - på Nordlandsopprørets forespørsel:

«Dessverre lar det seg ikke gjøre å innpasse et slikt møte i det tette programmet statsministeren har denne dagen.»

PR-katastrofe

Når Stoltenberg og hans regjering ankommer Bodø i kveld, er strategien klar: Statsministeren vil unngå en gjentakelse av det som skjedde da han reiste til Finnmark tidligere i år. Etter det Dagbladet forstår er SMKs oppsummering at møtet i Vadsø var en PR-katastrofe. TV-bildene viste sinte finnmarkinger som herjet med Stoltenberg på talerstolen, og en statsminister som virket irritert over «utakknemlige» nordlendinger.

Den risikoen vil åpenbart ikke Jens utsette seg for igjen: På programmet i Bodø står barnehagebesøk, handletur på Mega sammen med landbruksministeren og kjendisfest på flymuseet.

Samme dag som Meirik feilsendte sin e-post, hadde den tidligere Ap-avisa Nordlands Framtid en leder som kritiserer Nordlandsopprøret for å være satt i scene av RV-ere. I samme avis to uker seinere beskyldte tre sentrale LO-tillitsvalgte opprørerne for å være en gjeng «sytpeiser».

- Ufarliggjøring

- Det er tydelig at taktikken framfor møtet i morgen har vært å ufarliggjøre oss ved å klistre oss til RV. Men vi har representanter fra nesten alle partier, også Ap, i tillegg til en rekke LO-tillitsvalgte og andre organisasjoner, sier Unn-Elin Andreassen, som er glad for at e-posten ble feilsendt til henne:

- Den viser at Stoltenbergs tidsskjema ikke var rådgivernes største bekymring.

Får møte Støre

Istedenfor et møte med Jens får nordlandsopprørerne i kveld anledning til å snakke med stabssjef ved SMK, Jonas Gahr Støre. Men i morgen håper de å mobilisere tusenvis av nordlendinger til et protestmøte mot utarming av fiskeriressursene, dårlig kommuneøkonomi, fraflytting og nedbygging av velferdsstaten.