VALGKAMPEN PÅ DIREKTEN: Storbritannias statsminister Gordon Brown (t.h.) møtte i kveld sine utfordrere David Cameron fra det konservative partiet (i midten) og Nick Clegg fra Liberaldemokratene i den første av tre TV-sendte partilederdebatter før valget 6. mai. Foto: REUTERS/SCANPIX
VALGKAMPEN PÅ DIREKTEN: Storbritannias statsminister Gordon Brown (t.h.) møtte i kveld sine utfordrere David Cameron fra det konservative partiet (i midten) og Nick Clegg fra Liberaldemokratene i den første av tre TV-sendte partilederdebatter før valget 6. mai. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Nervøse partiledere i historisk TV-debatt

Brown, Cameron og Clegg barket sammen på britisk fjernsyn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||De gikk offensivt ut, de tre britiske partilederne da det for første gang ble arrangert en direktesendt TV-debatt på britisk fjernsyn.

Etter hvert sitt korte åpningsinnlegg gjør statsminister Gordon Brown og rivalene David Cameron fra de konservative og Nick Clegg fra Liberaldemokratene løs på temaer som kriminalitet og innvandringspolitikk.

Cameron sa at innvandringen var ute av kontroll, men både Brown og Clegg avviste Tory-lederens krav om å sette et tak på antall nye innvandrere til Storbritannia.

Første av tre

Den 90 minutter lange debatten torsdag kveld var den første av i alt tre TV-sendte debatter før parlamentsvalget 6. mai.

Clegg, som fikk være førstemann ut med sitt åpningsinnlegg, sa at «slik tingene er, er ikke slik tingene trenger å være».

Statsminister Brown advarte i sitt åpningsinnlegg mot ytterligere resesjon, og lovet også å skåne det nasjonale helsevesenet, politiet og skoler fra kutt.

David Cameron lovte på sin side å gjenopprette tilliten etter skandalene om utstrakt bruk av diverse frynsegoder av en rekke britiske parlamentarikere.

- Storbritannia trenger forandring, en forandring jeg håper å lede, sa han.

Var nervøse

Før de gikk inn i studio innrømmet alle de tre at de var nervøse for hvordan debatten skulle gå.

- Jeg tror ikke noen går inn i noe nytt uten å føle litt på hvordan det kommer til å gå. Samtidig er dette en mulighet til å tale til landet, sa Brown. Også Cameron og Clegg medga at de hadde nervene i høyspenn.

Den TV-sendte partilederdebatten var den første i sitt slag i Storbritannia, og det var på forhånd ventet at millioner av briter ville se på den.

(NTB)