Nervøst etter Tokyo-fall

TOKYO (NTB-Reuters-AFP): Den kraftige nedgangen på Tokyo-børsen i natt skapte usikkerhet i finansmiljøene verden over. Tegn til panik er det likevel ikke foreløpig - etter at japans største meglerhus Yamaichi gikk konkurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nedgangen skjedde etter den dramatiske konkursen i Japans fjerde største meklerhus, og på bakgrunn av en vedvarende bekymring for Japans finanssituasjon. Også i Hongkong falt børsindeksen betydelig da handelen startet litt etter. Børsanalytikere uttalte i går at kursfall på Tokyo-børsen i verste fall kan utløse ny turbulens i finansmarkedene verden over.

Optimisme

Ledere fra Det økonomiske rådet for Asia og Stillehavet (Apec), som akkurat nå har toppmøte i vancouver i Canada, forsøker likevel å møte uroen med optimisme. I natt kom de med et kommunike som erklærer utsiktene for økonomisk vekst i området som 'eksepsjonelt gode'.

USA har utpekt Japan som motoren i Asias framtidige økonomiske vekst. Japans statsminister Ryutaro Hashimoto er under press fra flere kanter. USA vil at den japanske regjeringen skal reformere finanssystemet, deregulere og stimulere etterspørselen på hjemmemarkedet. Japans store overskudd på handelsbalansen kan føre til politiske problemer for Hashimoto, advarte president Bill Clinton i går.

Dersom japanerne ikke klarer å skape en sunn økonomi, kan det få alvorlige følger for hele verdensøkonomien, sa Clinton i Vancouver.

Japansk drama

Det utspilte seg atskillig mer dramatiske scener i Tokyo enn i Vancouver da konkursen i meklerhuset Yamaichi ble allment kjent i går. Presidenten i meklerhuset gråt, og de ansatte raste.

- Dette skjærer oss i hjertet, og vi vet ikke hvordan vi skal be våre kunder, aksjeeiere og andre som bryr seg om oss om unnskyldning, sa en tårevåt president Shohei Nozawa.

Yamaichis 7.500 ansatte i 34 land mottok kunngjøringen med sjokk og sinne. Ingen var orientert på forhånd, selv om mange etterhvert forsto at noe var på gang. Det gjorde også japanske head-hunter firmaer, som den siste uka har tråkket ned dørene til Yamaichis ansatte.

Blinket rødt

På de store børsene uteble den store panikken, i allefall i første omgang. Skjermene på Wall Street og London-børsen blinket rett nok faretruende rødt da nyheten om at det 100 år gamle japanske meklerhuset var gått dukken, ble kjent, men etter en stund krabbet både omsetning og kursen på yen på nytt oppover.

Yamaichi-konkursen er den største i Japan siden 2. verdenskrig, og den siste i en lang rekke. Forrige i går gikk en av landets største banker over ende, men Yamaichi stiller likevel i særklasse med sin gjeld på 170 milliarder kroner. Tidlig i ettermiddag lokal tid viste Nikkei-indeksen en nedgang på over 5 prosent. Det var første dag med handel på Tokyo-børsen etter Yamaichi-konkursen. Børsen var stengt i går.

Krisen begynte da Thailands valuta falt som en stein i juli, og siden har de fleste økonomiene i Sørøst-Asia rast etter, også solide økonomier som Hongkong og Singapore.