Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nesbøs bøker trukket ut av Bokhylla

Forlaget Aschehoug trekker bøker av Jo Nesbø og andre forfattere ut av Nasjonalbibliotekets gratistilbud på nett.

IKKE GRATIS: Aschehoug trekker Jo Nesbø og andre forfattere fra Nasjonalbibliotekets gratistilbud på nett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE GRATIS: Aschehoug trekker Jo Nesbø og andre forfattere fra Nasjonalbibliotekets gratistilbud på nett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det dreier seg kun om bøker som er 15 år eller eldre. Det betyr at det meste av økonomisk potensial allerede er hentet ut. Men ved å trekke dem ut av Bokhylla, bidrar Aschehoug til å ødelegge for denne tjenesten, sier Ørjan Persen, leder av Bibliotekarforbundets arbeidsutvalg for ebøker til Klassekampen.

I alt 200.000 norske bøker ligger nå fritt tilgjengelig på Bokhylla. Når prosjektet er ferdigstilt i 2017, vil antallet ha økt til 250.000. Boksidene er skannet i pdf-format, og teksten er gjort søkbar. Bøker som fortsatt er belagt med opphavsrett, kan ikke lastes ned eller skrives ut, noe som gjør dem mindre leservennlige enn ordinære ebøker.

Men Aschehoug frykter likevel at gratistjenesten skal gå ut over forlagets eget salg av ebøker.

- Vi har som policy at alle bøker som også foreligger som ebøker for kommersielt salg, blir trukket fra Bokhylla. Det gjelder ikke bare Jo Nesbø, men også forfattere som Unni Lindell og Tom Egeland, sier forlagsredaktør Kari J. Spjældnes i Aschehoug.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!