Nese for oppfinnelse

En ny norsk oppfinnelse kan revolusjonere bruken av nesespray på verdensbasis. I kveld fikk oppfinneren bak ideen førsteprisen i gründerkonkurransen Venture Cup.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lege og oppfinner Per Gisle Djupesland pekte lang nese til resten av sine konkurrenter i kveld. Sammen med sin kone Helene Kyttari Djupesland og forretningspartner Trond Holand, har de søkt patent på en ny innretning som skal gjøre det enklere å medisinere mennesker gjennom nesen. Sammen har de tre stiftet selskapet OptiNose AS, og nå håper de at oppfinnelsen vil føre til ære og berømmelse, samt omsetning i hundremillionersklassen.

Hvert eneste år selges rundt 500 millioner nesesprayer på verdensbasis. Når man legger til antall nesepipetter passerer tallet en milliard.

- Vi håper først og fremst på å etablere oss i markedet for medisin mot allergi og forkjølelse, men vi ser også nye bruksmuligheter, sier Per Gisle Djupsland.

Slipper stikket

Vaksinering gjennom nesen er nemlig et aktuelt tema i legemiddelkretser for tiden. Forskning viser at vaksinering gjennom slimhinnen kan være mer effektiv enn sprøytestikk. I tillegg slipper man den ubehagelige, og for noen, vonde opplevelsen selve stikket gir.

Gjennom flere år som øre-nese-halsspesialist, og som forsker ved Universitetet i Oslo, har Djupesland arbeidet med slimhinner og neser. Han har også arbeidet med forskning rundt krybbedød. Under en flytur fra USA for halvannet år siden fikk han plutselig en ide. Han tenkte på en ny måte å dusje nesen med medisiner, en måte som er langt mer effektiv enn dagens metode.

Enklere å bruke

- Mange bruker dagens nesesprayer feil, selv om de virker enkle å bruke. Men dusjer man ikke nesen riktig, vil dosen med medisin stanse like innenfor hudområdet i nesen, eller den går rett ned i svelget. Min oppfinnelse er mer brukervennelig og intuitiv for brukerne, sier Djupsland.

Han kan ikke gå nærmere inn på hvordan sprayen virker fordi patentsøknaden hans ikke er ferdigbehandlet ennå. Men han kan avsløre at med den nye løsningen vil dusjen med medikamenter som sprøytes inn i nesen, lettere komme til slimhinnene og dekke den bedre.

Juryen mener OptiNose var en klar vinner blant de 285 forretningsideene som ble vurdert. Den understreker at den nye nesesprayen har et potensiale til å bli noe stort. At det representerer et helt nytt konsept. At forretningsplanen til gründerne er overbevisende og solid tvers igjennom, og at potensialet til å tiltrekke seg kapital fra profesjonelle aktører er stor. Gründerne har også allerede vært i møte med solide norske og utenlandske investorer, blant annet innen amerikanske legemiddelindustri.

Prisen de tre får for seier i Ventura Cup er 200 000 kroner. I tillegg vurderer næringslivsorganisjonen NHO å gi bedriftene som ble premiert i konkurransen to års gratis medlemskap.

Andre prisvinnere

De andre prisvinnerne er Mailaik 3D. Fem studenter fra NTNU i Trondheim utvikler en datachip som vil bedre tredimensjonal datagrafikk i PC'er. Målet er å kunne tilby et produkt for PC som er på høyde med grafikken som finnes til spillkonsoller som Playstation. I tillegg håper de fem studentene at selskaper som driver med modellering, f. eks innenfor bilindustrien og arkitektur finner oppfinnelsen deres interessant. De fem fikk 100 000 kroner i prispenger.

Tredjeplassen gikk til industridesigner Hilde Elisabeth Tallaksen som har funnet opp redningsstol for spedbarn som er ombord i båt eller ved vann. Stolen holder seg alltid flytende den riktige veien, og produktet kommer trolig på markedet om ett års tid. Hun fikk 50 000 kroner i prispenger.