Nesedråper mot øreverk

Legens løsning på ørebetennelse er ofte antibiotika. Men barn blir som regel friske helt av seg selv. Reseptfrie nesedråper og vanlig smertestillende er ofte hjelp nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier legen Morten Lindbæk, som denne uka disputerte for den medisinske doktorgraden ved Universitetet i Oslo.

Ifølge Lindbæk kan vi minske bruken av antibiotika i Norge med 30 prosent, og slik redusere risikoen for framvekst av bakterier som ikke lar seg knekke av antibiotika. Nøkkelen er å bruke andre løsninger for vanlige luftveisinfeksjoner.

- I dag behandles flere slike infeksjoner helt unødvendig med antibiotika, særlig akutt ørebetennelse hos barn og akutt bronkitt. Undersøkelser viser at gevinsten ved å bruke penicillin for slike sykdommer er minimal, sier Lindbæk.

Blir friske

Lindbæks råd til bekymrede foreldre og leger som skal behandle barnas ørebetennelse er å vurdere allmenntilstand og feber i tre dagers tid før reseptblokka hentes fram.

- Bare barn med hyppige og tilbakevendende betennelser bør behandles med antibiotika. For resten, 90 prosent av barna, holder det oftest med mildere behandling - nesedråper og smertestillende midler. De blir bra av seg selv! Det er uansett viktig med etterkontroll hos lege for å hindre væskeansamling i mellomøret, sier Lindbæk. Han er allmennpraktiker og arbeider også ved Institutt for allmennmedisin og samfunnsmedisinske fag.

Høy antibiotika-bruk

Ved bihulebetennelse, som Lindbæk har forsket spesielt på, gjelder det samme rådet: Bruk nesedråper når symptomene melder seg, men er du ikke bedre etter en uke, og har vondt, så er behandling med penicillin det beste.

Ifølge Lindbæk foreskrives 85 prosent av all antibiotika i Norge fra allmennpraktikerens kontor. 75 prosent dreier seg om luftveisinfeksjoner. 44 prosent av barn med ørebetennelse får antibiotika. Det er for mange, mener Lindbæk.

Norge er blant verdens beste når det gjelder forekomsten av motstandsdyktige bakterier og restriktiv bruk av antibiotika. Bruken steg fram til 1993, men er nå på vei nedover. Norske leger holder seg jevnt over til vanlig penicillin som gir liten resistensutvikling. USA og Sør-Europa bruker dobbelt så mye antibiotika som oss.