Lene Antonsen fra Horten var 15 år gammel da avhengigheten starta. Hun var ikke klar over hvor ille det kunne bli.
Avhengigheten skulle plage henne i mange år framover. Hver time fikk nesa en dusj av spray med mentol. Hvis hun holdt igjen en time ekstra, ble det tre doser i hvert nesebor.
- På det verste brukte jeg en hel flaske om dagen. Du kan tenke deg hvor mye det er, sier Antonsen.
Hver natt våkner hun annenhver time med tett nese.
Nå har Antonsen bestemt seg for å slutte. Men å kutte ut det som har hjulpet henne med å puste i 17 år er ikke gjort på dagen.
- Det er forferdelig tøft og vanskelig å puste. Det oppleves klaustrofobisk å verken kunne puste ut eller inn ordentlig, forklarer hun.
Økning i bruk
Antonsen er en av mange nordmenn som bruker nesespray jevnlig.
En undersøkelse fra InFact i 2022 viser at anslagsvis 700 000 nordmenn er avhengige av nesespray, skriver TV 2.
Tall fra FHI viser at salg av reseptfri nesespray mot forkjølelse har hatt en konstant økning de siste åra. Fra 2018 til 2022 var det en økning på hele 36 prosent. Unntaket var en nedgang i 2020 som følge av pandemien.
I 2022 ble det solgt 8,8 millioner pakninger med slimhinneavsvellende nesespray. Det er en økning på 16 prosent fra året før. Det opplyser Mohammad Nouri Sharikabad, avdelingsdirektør for Avdeling for legemiddelstatistikk i FHI, i en e-post til Dagbladet.
Han presiserer at nesespray mot tett nese ved forkjølelse bare skal brukes til korttidsbehandling, og ikke mot andre tilstander uten samråd med lege.
- Feilbruk av nesespray mot forkjølelse kan skade neseslimhinna og forverre nesetetthet, sier han.
Opererte uten hell
I et håp om at det skulle bedre seg, opererte Antonsen neseskilleveggen da hun var 18 år gammel. Det tok bare ei uke før plagene var tilbake.
For ni år siden forsøkte hun å slutte igjen, men uten hell.

I skrivende stund har hun gått 13 dager uten nesespray - nå føler hun endelig at hun har funnet et alternativ.
12 timer i døgnet bruker hun et neseplaster som skal lindre tett nese, og ved behov bruker hun en mentolsalve inni og under nesa. Hun legger imidlertid ikke skjul på at det er tøft å legge nesespraybruken på hylla. Nesa er konstant tett, og pusten er tung.
- Samme dag som jeg slutta sa venninna mi at jeg pusta som en hvalross. Jeg fikk en panisk følelse, og hadde hvilepuls på 165, forklarer Antonsen.
Flere i samme situasjon
Antonsen er forberedt på at hun kan ha mange krevende uker i vente før tilstanden bedrer seg. Men en ting er sikkert - det er ikke et alternativ å starte igjen.
- Det skal bli normalt igjen. Denne gangen må jeg bare stå i panikken, tydeliggjør hun.
Antonsen postet en video på sosiale medier der hun delte sine erfaringer. Hun har fått flere tilbakemeldinger fra folk i samme situasjon.
- Veldig mange har skrevet at de sliter og vil prøve rådene mine, sier hun.
- Stå i det
Nesesprayen gir en effekt ved at den begrenser blodgjennomstrømning til neseslimhinna. Det fører til at det blir produsert mindre slim, som igjen gjør at nesa blir mindre tett.
- Men etter fem til seks dager vil effekten avta, og man vil oppleve at den ikke varer like lenge. Da vil slimhinna igjen bli hoven og gi symptomer på nesetetthet. Da kommer man fort i en spiral hvor man fortsetter å bruke medikamentet, forklarer Nicolai Klem, lege og medisinsk ansvarlig i Hjemmelegene.

Nordmenn spesielt utsatt for dette
Derfor anbefaler legen å ikke bruke medikamentet i mer enn opptil seks dager. For hvis man først blir avhengig, kan det for noen ta lang tid å komme tilbake til normalen.
- Du kan få en kronisk inflammasjon i nesa, og den vil fortsette å renne. Det kan også ha lettere for å begynne å blø, sier Klem.
Hvis man er avhengig og ønsker å slutte, er det grep man kan ta. Ifølge Skarsgård finnes det midlertidige løsninger, som lokal nesespray med kortison som kan dempe inflammasjonen. Dette legemiddelet er reseptbelagt.
Likevel er det et tiltak som står helt sentralt.
- Du må slutte - og stå i det. Symptomene kan likevel vare i lang tid, og noen kan få tett nese i opp til et år, sier legen.