Neshorn-hornet selges for enorme summer, og skal hjelpe mot djevler og for potensen

- Du kan like gjerne spise fingernegler.

LEMLESTET: Et svart neshorn som ble drept av krypskyttere i Zimbabwe i 2010. Det avkappede hornet ble etter all sannsynlighet sendt til Sørøst-Asia hvor det selges som et mirakelmiddel eller statussymbol. Foto: Anti-poaching Unit Zimbabwe
LEMLESTET: Et svart neshorn som ble drept av krypskyttere i Zimbabwe i 2010. Det avkappede hornet ble etter all sannsynlighet sendt til Sørøst-Asia hvor det selges som et mirakelmiddel eller statussymbol. Foto: Anti-poaching Unit ZimbabweVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

POLOKWANE / SABIE / OSLO (Dagbladet): Krypskyttere har skutt og drept mer enn 2400 afrikanske neshorn siden 2004. Nesten alt blir smuglet ut og sendt til Kina og Sørøst-Asia, hvor hornene - som består av det samme stoffet som fingernegler - feilaktig påstås å kurere og behandle en lang rekke medisinske lidelser og problemer fra angst til djevelbesettelse.

- Tilstandene det brukes mot er typisk assosiert med å redusere kroppstemperatur eller fjerne gifter. Dette inkluderer behandling av feber, reumatisme, slag, urinsyregikt, bakrus også videre, sier Paul De Ornellas, nestleder Zoological Society Londons program for Vest- og Nord-Afrika til Dagbladet.

Spor til Norge Det er flere spor til Norge: Ifølge Økokrim er de irske steinleggerfamiliene som driver stort i Norge, aktive og styrtrike bakmenn i den blodige handelen med ulovlig skutt neshorn. Dagbladet dokumenterte i går hvordan en norsk eiendomsinvestor har havnet ved fronten i kampen mot krypskyttere.

- For fire år siden så jeg neshorn her selv. I dag er alle skutt. Problemet har eskalert de siste åra, og er blitt toppolitikk - i alle fall i Sør-Afrika, sier investoren - Øyvind Christensen.

Enorme pengesummer, utspekulerte syndikater og en umettelig etterspørsel etter et mirakelpulver som hevdes å kurere alt, men hjelper ingen, er i ferd med å drive dyrene mot utryddelse.

- Det brukes også som en kostbar «motgift» for overforbruk som for eksempel forspising. Dermed blir det i økende grad sett på som en måte du kan vise fram velstand og status på, sier De Ornellas.

Hornet males vanligvis opp til et pulver og blandes med vann før det inntas.

- Spis fingernegler Innen tradisjonell kinesisk medisin (TKM) ble hornet historisk ansett for å være et febernedsettende middel. Men drevet av et marked i blodtåka, promoteres det nå på stadig nye vis. Ett eksempel er det kraftig voksende markedet i Vietnam, hvor det har oppstått rykter om at det kan hjelpe mot kreft.

BRED MUNN: Det er i dag rundt 5055 svarte neshorn og 20400 hvite neshorn i Afrika, men tallet synker fort. Bildet viser et hvitt neshorn i Krugerparken i Sør-Afrika. Det er for øvrig umulig å skille artene på farge, og det sikreste kjennetegnet er bredden på munnen. «Hvitt» er nemlig en feiloversettelse fra det nederlandske ordet «wijd» som betyr «bred». Foto: Geir Barstein / Dagbladet
BRED MUNN: Det er i dag rundt 5055 svarte neshorn og 20400 hvite neshorn i Afrika, men tallet synker fort. Bildet viser et hvitt neshorn i Krugerparken i Sør-Afrika. Det er for øvrig umulig å skille artene på farge, og det sikreste kjennetegnet er bredden på munnen. «Hvitt» er nemlig en feiloversettelse fra det nederlandske ordet «wijd» som betyr «bred». Foto: Geir Barstein / Dagbladet Vis mer

- Dette at det begrenser kreft eller har en afrodisisk effekt var aldri en del av den tradisjonelle bruken, sier dr. Mike Knight, leder i spesialistgruppen for afrikanske neshorn ved Verdens naturvernunion IUCN til Dagbladet.

Skiftet fra tradisjonell behandling til en rekke nye bruksområder har ført til en eksplosjonsartet etterspørsel og prisutvikling. Ifølge nyhetsbyrået Reuters går hornet for opptil 65 000 dollar - rundt 380 000 kroner - per kilo.

Studier viser at den medisinske effekten er null. Hornene er laget av keratin, det samme proteinet som utgjør hovedbestanddelen i hår og negler, med en kjerne av noen mineraler som kalsium og melanin.

TATT: En mistenkt neshornkrypskytter er pågrepet i bushen i Sabie i Mosambik, like ved viltreservatet til den norske eiendomsinvestoren Øyvind Christensen. Dette er en typisk rute for krypskyttere på vei inn i Sør-Afrikas Krugerpark. Hornet smugles ut samme vei og sendes fra Mosambik til Asia hvor det ofte males til pulves og selges som tradisjonell «medisin». 
Foto: Geir Barstein / Dagbladet
TATT: En mistenkt neshornkrypskytter er pågrepet i bushen i Sabie i Mosambik, like ved viltreservatet til den norske eiendomsinvestoren Øyvind Christensen. Dette er en typisk rute for krypskyttere på vei inn i Sør-Afrikas Krugerpark. Hornet smugles ut samme vei og sendes fra Mosambik til Asia hvor det ofte males til pulves og selges som tradisjonell «medisin». Foto: Geir Barstein / Dagbladet Vis mer

En studie utført på oppdrag fra WWF og IUCN i 1983, konkluderer med at det «ikke finnes bevis for at hornet har noen medisinsk effekt, og vil være ineffektivt som febernedsettende (...) det har ikke noen bedøvende, antiinflammatorisk, antispasmisk eller vanndrivende egenskaper.»

En oppfølgerstudie 25 år senere, utført av dr. Raj Amin ved Zoological Society of London, kom fram til samme konklusjon.

Overtro En enkelt og mye omtalt studie utført av kinesiske forskere viste en kortvarig febernedsettende virkning hos rotter som ble injisert med en ekstremt høy dose av neshorn-horn (og horn fra andre dyr som bøffel og antilope). Men da rottene fikk en dosering tilsvarende noe et menneske ville fått «foreskrevet», var det ingen effekt.

Flere land har fjernet horn fra oversikten over «medisiner» innen tradisjonell kinesisk medisin, men den psykologiske effekten, overtro og behovet for status gjør det vanskelig å overbevise kjøperne om at de like gjerne kan spise fingernegler.

SMUGLET: Markedet for neshorn-horn har eksplodert i Vietnam. Her viser tollvesenet i landet fram et beslag de gjorde på flyplassen i Bankok i januar i år. Foto: AFP / HANDOUT FREELAND FOUNDATION / NTB SCANPIX
SMUGLET: Markedet for neshorn-horn har eksplodert i Vietnam. Her viser tollvesenet i landet fram et beslag de gjorde på flyplassen i Bankok i januar i år. Foto: AFP / HANDOUT FREELAND FOUNDATION / NTB SCANPIX Vis mer

- At det er blitt fjernet fra listene til tradisjonell kinesisk medisin har hatt lite innvirkning på etterspørselen: Gamle vaner er vonde å vende. Troen på at «ånden» til dyret forblir i kroppsdelene spiller også en nøkkelrolle. Brukerne tillegger dette vekt, sier De Ornellas ved Zoological Society London.

Økt etterspørsel Mye tyder også på markedet for intakte horn er på vei opp. Tradisjonelt har dette vært et stort problem i Jemen, hvor hornet brukes som skaft på krumme dolker kalt janbiyaer, men her er etterspørselen på vei ned. I stedet ser det ut til å ha skjedd en økning i Sørøst-Asia.

- Hele horn er et statussymbol og en gjenstand med høy verdi. Ifølge rapporter blir de i økende grad brukt som gaver i forbindelse med forretningsavtaler og liknende, sier De Ornellas.

Den ulovlige jakten har økt nærmest eksponensielt de siste fem åra. I 2008, da krypskyttingen for alvor skjøt fart, var det 83 kjente tilfeller. I 2010 steg det til 333 - et tall som ble mer enn fordoblet ved utgangen av 2012, ifølge stoprhinopoaching.com.

Neshorn-hornet selges for enorme summer, og skal hjelpe mot djevler og for potensen

Siden 2006 har rundt 2400 neshorn blitt ulovlig jaktet i Afrika. Så langt i 2013 har det blitt skutt rundt to dyr i døgnet, ifølge IUCN

UTRYDDET: Javaneshornet ble erklært utryddet i Vietnam - et av verdens største marked for horn - i 2011. Dyret, som en gang levde over store deler av Sørøst-Asia, er nå blant klodens sjeldneste pattedyr. Foto AFP PHOTO / WWF
UTRYDDET: Javaneshornet ble erklært utryddet i Vietnam - et av verdens største marked for horn - i 2011. Dyret, som en gang levde over store deler av Sørøst-Asia, er nå blant klodens sjeldneste pattedyr. Foto AFP PHOTO / WWF Vis mer