Nesoddens puritaner

Når KrF velger Dagfinn Høybråten som ny leder, får partiet en puritaner fra Nesodden som mener det Norge trenger, er Jesus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes ingen andre kandidater til ledervervet i KrF enn Dagfinn Høybråten (46). Og når Kjell Magne Bondevik 23. januar får sin favoritt på plass, vil Høybråten være KrFs statsministerkandidat den dagen sjefen trekker seg tilbake. Da kan Norge bli styrt av en forkynner fra Nesodden istedenfor en prest fra Molde.

For Høybråten er ikke den religiøse troen på Jesus en knapp han slår av når han går inn i politikken. Som han selv sa på en konferanse for en kristen gruppe på medisinstudiet i Oslo:

«Troen er relevant for alt vi befatter oss med.» Og i Oase-bevegelsen, der han i lang tid var styreleder, heter det på hjemmesida: «vårt mål - vår visjon - er å se oppreiste kristne bygge levende menigheter som forandrer samfunnet.»

Oase er en del av Den norske kirken, og Høybråten er både medlem der og i Misjonsforbundet.

For fem år siden vakte det en viss oppsikt da VG «avslørte» at Høybråten, i likhet med de fleste kristne, tror på helbredelse ved bønn. Som andre KrF-ere mener han også at homofilt samliv er synd, og at abort burde vært forbudt. Høybråten går imidlertid et skritt lenger. Han mener en kvinne som blir gravid etter en voldtekt, skal bære barnet fram. Det bekreftet han i et intervju med VG tidligere i år.

Strengere image

Høybråtens tilhengere framhever overfor Dagbladet at det ikke er politikken som skiller ham fra andre i partiet. Det er framtoningen. Da Bondevik røykte sigar en sjelden gang, og Valgerd nippet til vinen, understreket det mottoet før suksessvalget i 1997: «Du trenger ikke være kristen for å stemme KrF.» Det slagordet vil Høybråten, som aldri har smakt verken alkohol eller tobakk, ha vanskeligere for å selge.

Selv Bondevik har, riktignok spøkefullt, kalt Høybråten «Puritaneren fra Nesodden».

En av hans nære venner er pinsevennen og næringsminister Ansgar Gabrielsen (H). De møtes jevnlig til bønn, sammen med blant andre baptisten og stortingsrepresentanten Lars Rise (KrF). Småbruket i Høybråtenveien, som Dagfinn arvet fra farfaren sin, er et samlingspunkt.

Bønnekapell på stabburet

- Dagfinn er aktiv i Nesodden Misjonsmenighet både som forkynner, tilhører og støttespiller. Han har også innredet et bønnekapell på stabburet som flere kommer til. Dagfinn tar seg av folk og knytter fellesskap på tvers av kirkesamfunn, sier Per Johnsen. Den tidligere varaordføreren fra KrF har kjent Høybråten i mange år, både privat og gjennom politikken.

- Dagfinn er til å stole på, han har beina på bakken og viser stor omsorg for andre. Han er ikke noen «mørkemann», men en som er trygg på sitt verdigrunnlag og opptatt av at folk skal bli frelst. På den politiske skalaen i partiet heller han nok til den verdikonservative siden, sier Johnsen.

Pastoren i Misjonsmenigheten, Per Nordeng, vil, etter å ha konferert med Høybråten, ikke snakke med Dagbladet om hvilken rolle helseministeren spiller i forsamlingen.

Men Høybråten har så seint som i sommer beskrevet hvor viktig troen på Jesus er, både i politikk og privatliv.

Tro og liv

- Det viktigste vi kan formidle til mennesker, er Jesus og hans kjærlighet. Det er hva Norge og verden trenger, sa helseministeren til den kristne avisa Norge i dag. I intervjuet forklarer han hvorfor det ikke er vanskelig å kombinere kristentroen med et politisk engasjement.

- Troen representerer både inspirasjon til samfunnsengasjement og en kraftkilde i min travle hverdag. Den er for meg en forutsetning for å stå i tjenesten, fortalte Høybråten.

- Alt som sperrer for at folk skal få møte Jesus, burde fjernes, understreket han.

På Misjonsforbundets sommerstevne oppmuntret han i år ungdommene til å gå til Gud med det som var tøft.

- Min krise førte til at jeg møtte Jesus på nytt. Noe døde i livet mitt, men et nytt frø fikk spire til noe bedre. Når jeg ser meg tilbake nå, så ser jeg hvordan Gud jobbet med meg hele tida, sa Høybråten.

Etter at helseministeren tidligere denne uka nektet å la seg intervjue av Dagbladet, sendte avisa skriftlige spørsmål til Høybråten, blant annet for å la ham utdype hva han mener med at det Norge trenger, er Jesus. Høybråten avslo.

Dramatiske valg

I et intervju med VG i januar fortalte statsråden om sin eksistensielle krise. I 1989 kjempet han om stortingsplass i Akershus, men tapte med bare 180 stemmers margin. Året etter døde faren brått, bare 58 år gammel.

Per Høybråten var også en sentral skikkelse i KrF, som statssekretær og varaordfører i Oslo. Kjell Magne Bondevik skrev minneordet i Aftenposten. To år seinere kom det neste slaget for Høybråten. Den nyvalgte nestlederen i partiet, Valgerd Svarstad Haugland, stilte som motkandidat til Høybråten på nominasjonsmøtet i Akershus KrF. Voteringen endte 35- 35, og Valgerd vant på loddtrekning. Det kunne endt annerledes hadde ikke en av Høybråtens støttespillere falt om på møtet med hjerteinfarkt.

- Det var ganske fundamentale nederlag, oppsummerte Høybråten.

Ved neste korsvei, det ekstraordinære landsmøtet i januar 2004, slipper han å kjempe. Jon Lilletun, som unge Dagfinn tapte nestlederduellen med i 1987, har trukket seg.

Ryddig og målbevisst

Selv om Høybråten etter eget utsagn har fått et avslappet forhold til posisjoner etter nederlagene, er det ingen i KrF som tviler på at han virkelig vil bli leder i partiet. Både partifeller og politiske motstandere beskriver Høybråten som ekstremt målbevisst.

- Det er ingen finansministeren forbereder seg så godt til å møte før budsjettrundene, som Dagfinn. Han vet hva han vil og får det som oftest til fordi han er så tøff i forhandlingene, sier en kilde i regjeringen.

Et annet ord som går igjen i beskrivelsene av Høybråten, er «ryddig».

- Jeg kan alltid stole på at han følger opp lovnader, sier sosialkomiteens leder, John Alvheim (Frp).

- Han er målrettet, viljesterk og ryddig, sier nestlederen i komiteen, Bjarne Håkon Hanssen (Ap).

Nesten mørkemann

Hvilken politikk Høybråten i framtida vil bruke de personlige egenskapene til å gjennomføre, gjenstår å se. Til nå er det i hovedsak en forbudslov mot røyking og en restriktiv bioteknologilov som er Høybråtens seirer.

Alvheim, som selv er kristen og tidligere medlem av KrF, er ikke i tvil om at helseministeren vil snevre inn partiet.

- Høybråten er ikke en mørkemann, men tett opptil. Han er moraliserende og vil reversere den liberale utviklingen i partiet.

- Høybråten vil viske ut det tolerante imaget som partiet de siste åra har tjent på. Personlig tror jeg han er den av KrF-erne i regjeringen som har størst problemer med å administrere dagens abortlov, sier Bjarne Håkon Hanssen.

Hjelper vennen

Kjell Magne Bondevik avviser at Høybråten er konservativ. I gårsdagens Aftenposten rykket han ut med et varmt forsvar for sin partifelle.

- Noen forsøker å tegne et bilde av ham som ikke er rettferdig. (...) Politisk er han plassert i sentrum både i KrF og i norsk politikk generelt. (...) Han kjenner en sterk forpliktelse på partiets kristne verdigrunnlag, men det må ikke brukes mot ham, tvert om, det er noe annet enn å være moralist, sier Bondevik.

Dagbladet skrev tidligere i høst at Høybråten er Bondeviks favoritt til å overta lederskapet i partiet. Forholdet mellom dem er langt tettere og mer fortrolig enn det som til nå har vært kjent. Høybråten er en av Bondeviks viktigste samtalepartnere både når det gjelder politikk og privatliv.

FORKYNNER: Dagfinn Høybråten er aktiv i Misjonskirken på Nesodden, både som forkynner, tilhører og støttespiller. Blant annet har han innredet et bønnekapell i stabburet på småbruket sitt som brukes jevnlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer