Nessa kastet ut fra tv-gudstjeneste

Politiet måtte bære protestpresten Ludvig Nessa ut fra en direktesendt gudstjeneste i Lofotkatedralen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det geistlige opptrinnet skjedde under en gudstjeneste i anledning 200-årsjubileet til Hålogaland bispedømme i Lofotkatedralen i Kabelvåg i formiddag.

- To personer møtte opp og demonstrerte i forbindelse med en direktesendt gudstjeneste, sier politiadvokat Frode Karlsen i Midtre Hålogaland politidistrikt til Dagbladet.no.

Gudstjenesten ble filmet av NRK, og over 1000 mennesker satt i kirka da utbryterprestene Ludvig Nessa og Per Kørner troppet opp i kirka med slagord som «Mitt hus skal være et bedehus. Dere har gjort det til en røverhule» skrevet på prestekjolene.

Ifølge VG Nett viste trolig slagordet til et regnbuemønstret homoflagg som tidligere har hengt i kirken.

Ble stanset

Nessa og Kørner hadde ifølge politiet til hensikt å ta seg fram til alteret, men ble stoppet idet de var på vei inn i selve kirkerommet.

- Politiet ble tilkalt klokka 11.10 fra personer som hadde ansvar for gjennomføringen av gudstjenesten og av tv-overføringen, sier Karlsen til Dagbladet.no.

Da politiet ankom kirka få minutter seinere, var de to protestprestene tatt hånd om av folk på stedet.

- Stemningen ble ganske anspent. De to demonstrantene ble høyrøstete da politiet ba dem om å forlate kirka. Den ene etterfulgte politiets anmodning, mens den andre måtte fysisk tas ut av kirkebygningen, sier Karlsen.

Ifølge Karlsen fikk de færreste av tilhørerne inne i kirka med seg opptrinnet, og gudstjenesten gikk sin gang.

- Det var nok helst de som satt bak i kirka som fikk det med seg.

- Ville ikke forstyrre

På direkte spørsmål avviser Ludvig Nessa at han hadde til hensikt å forstyrre TV-gudstjenesten.

- Vi hadde ingen planer om å forstyrre gudstjenesten, men vi hadde planlagt å prøve å komme helt fram til alteret og knele ved alterringen, sier han til TV 2.

Ifølge Nessa gikk han til aksjon mot det han kaller «et falskt evangelium», der folk får «syndenes tillatelse i stedet for syndenes forlatelse».

Utbrytere

Både Nessa og Kørner er avsatt fra stillingene som prester i Den norske kirke. I stedet trer de i prestekjole for sin egen meninghet i det såkalte Strandebarm prosti.

Dagens kirkeopptrinn skal nå etterforskes av politiet i Midtre Hålogaland.

- De ble ikke pågrepet, men etter gudstjenesten ble de tatt inn til en samtale på Svolvær politistasjon, sier Karlsen til Dagbladet.no.

- Foreløpig er de ikke siktet for noe, men politiet vil foreta undersøkelser for å bringe på det rene om det er begått straffbare handlinger.

OMSTRIDT PREST: Ludvig Nessa.