Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nesse-kongen gir opp

Landets største fiskevær skjelver i grunnvollene når krumtappen Hagbart Nilsen går til skifteretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BÅTSFJORD (Dagbladet): - Dette er den tyngste beslutningen i mitt liv. Det er bittert, hele tilværelsen min har handlet om fisk, og fiskebruket er livsverket. Men jeg er ingen tryllekunstner, sier Nilsen til Dagbladet.

Etter 57 års sammenhengende drift blir familiebedriften nå slått konkurs. «Nessekongen» Nilsen tok over etter sin far i 1972, og har vært en garantist for sikre arbeidsplasser i fiskerisamfunnet.

Arbeidsjern

Nilsen har vært en foregangsmann: lodde til japanerne. Tamiler til filethallene. Kjøp av russisk råstoff. Nilsen var først ute, og tjente penger som gress.

- Jeg dreiv rekefabrikk på kvelden, filetfabrikk på formiddagen og i lange perioder sov jeg to timer i døgnet, sier han.

Men storhetstida er over, nå rusler han rundt blant tomme fiskekasser på kaia - fordi han de siste to åra har han tapt penger på hvert eneste kilo produsert fisk. Jo mer filetarbeiderne hans har skåret i fisken, desto mer ulønnsom har den blitt. Nå er egenkapitalen er brukt opp.

Laks er neste

- Jeg er redd tida har løpt fra den klassiske filetindustrien i Norge. Laksenæringen er den neste som går over ende, spår Nilsen.

Denne uka mister 110 mennesker jobben, og nesten 500 av de 2500 innbyggerne i Båtsfjord berøres av konkursen.

- Det er katastrofalt. Hagbart har stått imot alle nedgangstider i over 30 år, han har vært en del av lokalsamfunnet og tatt vare på arbeidsfolk. Når selv han gir opp, står det ille til i Finnmark, sier Jarle Pedersen.

Kina-filet

I 35 år har han hevet lønn hos Nilsen, kona har vært ansatt i 31 år. Både svigersønnen og datteren jobber samme sted. Nå mister alle jobben.

- Utstyr for mange titalls millioner blir liggende brakk, sier Pedersen, og peker på et hypermoderne anlegg som pumper fisk inn i filethallen gjennom digre tanker og rør.

- Jeg forsøkte å investere meg ut av krisa ved å bruke 85 millioner på ny teknologi, sier Hagbart Nilsen.

Likevel er nestoren i Finnmarks fiskeindustri den siste i rekken av fiskebruk som gir opp kampen mot billig kinesisk filetproduksjon og frysetrålere.

- Dersom ikke næringen omstiller seg raskt, er jeg redd det blir naken kyst fra Vadsø til Tromsø, med unntak av oljebyen Hammerfest og skolebyen Alta, sier Nilsen.

SLUTT FOR VÆREIEREN: Filetkongen Hagbart Nilsen i Båtsfjord går sjøl til skifteretten med familiebedriften som nå er en del av konkursraset i Finnmark. - Jeg er redd tida har løpt fra den klassiske filetindustrien i Norge.