TROR PÅ KONSERVATIVT:  Gordon Brown er den politiske og moralske taperen i valget i Storbritannia, konkluderer Per Edgar Kokkvold. Han tror det ligger an til en konservativ regjering. Foto: Bjørn Langsem
TROR PÅ KONSERVATIVT: Gordon Brown er den politiske og moralske taperen i valget i Storbritannia, konkluderer Per Edgar Kokkvold. Han tror det ligger an til en konservativ regjering. Foto: Bjørn LangsemVis mer

- Nest dårligste Labour-valg på 80 år

Resultatet er en katastrofe, mener Per Edgard Kokkvold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Gordon Brown er den politiske og moralske taperen i valget i Storbritannia, konkluderer Per Edgar Kokkvold. Han tror det ligger an til en konservativ regjering.

- Jeg anser muligheten for en koalisjon mellom Labour og Liberaldemokratene som utenkelig. Verken mediene eller opinionen vil akseptere det, sier Kokkvold.

Generalsekretæren i Norsk Presseforbund er også en ekspert på britisk politikk, og har ikke fått blund på øyet gjennom den spennende valgnatten. Morgentimene fredag ble brukt til å kommentere foreløpige valgresultater, som langt ifra gir noen klar pekepinn på hvem av de to store partiene som kan danne regjering, eller hvilke allianser som er mulig å inngå.


Katastrofe

- Resultatet for Labour er en katastrofe, det ser ut til å bli det nest dårligste på 80 år, sier Kokkvold. Han påpeker at Brown kom til makten uten å bli valgt, årets valg er det første hvor Brown møter velgerne som partileder og statsminister.

Den store overraskelsen i valget er Liberaldemokratene, som langt fra fikk den fremgangen som meningsmålingene tydet på og mange kommentatorer spådde.

- Her kan vi snakke om en boble som brast, sier Kokkvold.


Symbolsk tall

De konservative og partileder David Cameron har på sin side gjort et godt valg, selv om de ligger an til å måtte inngå samarbeid med andre partier for å sikre seg nødvendig støtte.

- Hvis de konservative får over 300 mandater, som vil være et kraftig symbolsk tall, vil de danne regjering. Og så vil Cameron skrive ut nyvalg mens han er populær. Alle nye statsministre i Storbritannia opplever hvetebrødsdager etter et valg, og det vil også Cameron. Nyvalget vil komme før britene for alvor merker konsekvensene av nedskjæringen, sier Kokkvold.

Nyvalget kommer trolig i løpet av et års tid, om vi skal tro tradisjonen i britisk politikk. I forrige århundre var det fire valg som endte med et såkalt «hengt parlament» og ingen av disse har vart mer enn ett år, påpeker Storbritannia-kjenneren.


(NTB)