Finansminister Siv Jensen:  Har endelig lagt frem Revidert nasjonalbudsjett. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Finansminister Siv Jensen: Har endelig lagt frem Revidert nasjonalbudsjett. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Nest siste år med penger til Oljefondet

Med litt flaks kan Oljefondet bli tilført noen få milliarder kroner også i 2016, men så er det slutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I år blir det fortsatt påfyll til Oljefondet, så vidt. Men alt neste år er det i praksis slutt på en fet sjekk hvert kvartal til Yngve Slyngstad og Oljefondet. Ifølge Finansavisen kommer det frem av beregninger Finansdepartementets har gjort i Revidert nasjonalbudsjett.

Thøgersen-utvalget - Med samme økning i oljepengebruken fremover som de siste årene, vil tilførselen til Oljefondet gå omtrent i null i 2016. Vil du gjøre noe for å forhindre at du blir finansministeren som begynner tappingen av fondet?

- Vi har Thøgersen-utvalget, som før sommeren vil komme med sine vurderinger av hvordan disse indikatorene bør praktiseres fremover. Den banen som er lagt, og som har ligget lenge, tilsier at vi kan fortsette å fase mer oljepenger inn i norsk økonomi i mange år fremover, sier finansminister Siv Jensen (FrP), til Finansavisen.

Tenker langsiktig - Jeg spør ikke om forholdet til handlingsregelen, som sier hvor mye man kan ta ut av fondet, men om forholdet mellom hvor mye man tar ut og hvor mye man tilfører fondet?

- Vi skal være forsiktig med å basere fremtidig pengebruk på de kortsiktige anslagene vi står overfor. Det er den langsiktige utviklingen som er viktig. Og det som er enda viktigere er at vi gjør det som er rett for norsk økonomi fra det ene budsjettåret til det neste, sier finansministeren.

- Så i ett enkelt budsjettår kan det være greit å tappe fra fondet?

- Vi har satt ned dette utvalget for å se hvordan disse mekanismene bør anvendes, fordi noen av dem fremstår som utdatert i forhold til fondets utvikling, store svingninger i valuta og flere andre forhold som påvirker, sier Jensen.

Oljepengebruken øker Finansdepartementets egne tall viser hvordan faktisk oljepengebruk, uten noen som helst korrigering for konjunktursvingninger, har økt med rundt 30 milliarder kroner årlig de siste årene. Samtidig har statens netto kontantstrøm fra oljevirksomheten falt kraftig, og er nær halvert fra 2012 til anslaget for 2016.

Resultatet er at den årlige tilførselen av nye penger til plassering i Oljefondet har falt fra over 300 milliarder kroner i 2012 til 41 milliarder kroner i år.

Flere økonominyheter Mener Finanstilsynet bommer fullstendig
Boligprisene stiger, men ikke overalt
Frykter at rentekutt vil fyre opp markedet