Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Neste år blir det Bono?

Ikke alle er glade for å ha Obama i byen.

ROLIG TOG: Flere tusner går i tog for å demonstrere mot at Barack Obama mottok fredsprisen. Demonstrasjonen har gått rolig for seg. Foto: Torbjørn Grønning
ROLIG TOG: Flere tusner går i tog for å demonstrere mot at Barack Obama mottok fredsprisen. Demonstrasjonen har gått rolig for seg. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| «Hey hey, USA how many kids have you killed to day?», «No peace - no prize» og «Hent Soldatene hjem» ropes i Oslos gater.

Ble gjemt bak StortingetFlere tusen demonstranter gikk opp mot Grand Hotel for å vise sin protest overfor Obama, men de fleste demonstrantene fikk aldri paradeplass foran Grand Hotels balkong. Da demonstrasjonstoget ankom Stortinget fra baksiden, var allerede tusenvis av Obama-tilhengere på plass, for å få et lite glimt av verdens kanskje mest berømte ektepar.

Mange av demonstrantene fikk dermed ikke sett Barack og Michelle Obama vinke fra balkongen, fordi de kom for seint på plass.

Nytteløst
Det er ikke alle hjerter i Oslo som gleder seg over at amerikanernes president er i byen. Men den korte tida Obama og Michelle vinket fra balkongen, bak skuddsikkert glass, var det bare hyllest å se.

Demonstrantene hylte sine slagord som godt de kunne, til liten nytte. Obama vil neppe ha registrert at de var til stede.

Lite begeistret- Neste år blir det vel Bono som vinner prisen, sier Rune Eilertsen ironisk.

Han og venninnene Karen Flakne og Stine Jacobsen (alle 22) er fra Trondheim, men studerer i Oslo. Der er på plass på Jernbanetorget i kveld for å vise at de ikke er begeistret for at Obama får fredsprisen.

- Det er tåpelig at han får pris når han ikke har gjort noe. Men det var vel fordi Jagland ville møte Obama. Han har satt Obama i en klein situasjon, nå må han forsvare noe han ikke er med på selv, sier Eilertsen.

DEMONSTRERER: Ekteparet Inger og Jostein Nesvåg går i demonstrasjonstog for å vise at de er uenige med Obama, spesielt når det gjelder krigføringen i Afganistan. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
DEMONSTRERER: Ekteparet Inger og Jostein Nesvåg går i demonstrasjonstog for å vise at de er uenige med Obama, spesielt når det gjelder krigføringen i Afganistan. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Skuffende tale- Jeg er skuffet over Nobelkomiteen, men det gjelder ikke bare fra i år. Jeg er skuffet over Obamas tale - han brukte halve tiden på å prate om krig, sier Flakne.

Men faklene sine kjøpte 22-åringene ironisk nok fra fakkeltoget for Obama.

Uenig med ObamaKveldens demonstrasjon for seg i rolige former. Klokka 20.30 var det fortsatt ingen antydning til opptøyer eller annet bråk.

- Vi har hatt tett dialog med arrangørene god tid i forkant. Dette viser at dialog virker, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet til Dagbladet.

- Ansvarsløst «Obama we love you - but we dont love your war», roper mange av demonstranene.

Ekteparet Inger Nesvåg og Jostein Nesvåg har sansen for Obama, men mener det må være lov å være uenig. Jostein er tidligere sognepest, og Inger har jobbet på bispekontor i Oslo. Begge har erfaring med afganske flyktninger i Norge, og mener Norge opptrer ansvarsløst:

- Noen må ta ansvar, det er ikke bare å sende de hjem når man er med på en krig. Jeg har sansen for Obama, men jeg er uenig når det gjelder Afganistan, sier Nesvåg.

- Jeg er rørt over at så mange unge mennesker er med på å demonstrere, sier hun til Dagbladet.

DEMONSTRASJONTOG: "Fortjen prisen", mener demonstrantene som går mot Grand Hotel. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
DEMONSTRASJONTOG: "Fortjen prisen", mener demonstrantene som går mot Grand Hotel. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Blanda dropsBlant organisasjonene som har sluttet seg til er Norges Fredsråd, Fredsinitiativet, Rød Ungdom, SV, Sosialistisk Ungdom, Rødt og Changemaker.

Det er mange interessegrupper som vil ha Obamas oppmerksomhet i kveld. I toget ropes det om miljø, Burma, Palestina, Gaza-stripen, Cuba, Honduras, Afganistan og Irak.

- Det er mange oppgaver Obama bør ta fatt på, mener demonstrantene.

- Prisen forplikterErling Borgen, Ida Thomassen, leder i Changemaker, Cindy Sheehan og Alyn Ware holdt appeller da demonstrasjonen startet ved Jernbanetorget.

Og budskapet deres er klart:

Fredsprisen forplikter - nå må Obama at det er mange som mener fred er verdt å kjempe for.

UFORTJENT: Demonstrasjonen går rolig for seg i Oslos gater, og budskapet er: No peace - no price. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
UFORTJENT: Demonstrasjonen går rolig for seg i Oslos gater, og budskapet er: No peace - no price. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media