250 færre plasser - men regjeringen nekter for at de kutter

Neste år blir det færre arbeidsplasser til dem med nedsatte funksjonsevner: - Det er ren diskriminering

SV reagerer på at regjeringen kutter antall arbeidsplasser i vernede bedrifter. Regjeringen blånekter for at de kutter, og sier SV bare vil skremme. 

UT MOT KUTT, SOM KANSKJE IKKE ER KUTT: Karin Andersen (SV) reagerer på at de blir færre arbeidsplasser i såkalte vernede bedrifter neste år. Regjeringen er enig i at det blir færre arbeidsplasser, men sier de ikke kutter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UT MOT KUTT, SOM KANSKJE IKKE ER KUTT: Karin Andersen (SV) reagerer på at de blir færre arbeidsplasser i såkalte vernede bedrifter neste år. Regjeringen er enig i at det blir færre arbeidsplasser, men sier de ikke kutter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2016 er det 9650 arbeidsplasser innenfor den såkalte ordningen for varig tilrettelagt arbeid (VTA). Her subsidierer staten og kommunene sammen arbeidsplasser for dem med nedsatte funksjonsevner.

I det foreslåtte statsbudsjettet for neste år anslås at pengene rekker til 250 færre slike passer. SVs Karin Andersen reagerer med vantro og det hun kaller et kutt.

- Dette er et alvorlig angrep på retten til arbeid for alle. Det ren diskriminering fra regjeringens side, raser hun.

- Stusslig av regjeringen

SV-toppen forteller hun selv har kjennskap til slike bedrifter - hvor staten i dag betaler om lag 85 prosent av lønna de ansatte får - og hun skryter av slike vernede bedrifters betydning for både lokalsamfunnet og de som arbeider der. For mange med nedsatte funksjonsevner er arbeidsplassen et av lyspunktene i hverdagen, hevder Andersen.

- Her viser regjeringa tydelig at dette ikke er viktig for dem, og jeg synes det er stusslig. Det gjøres utrolig mye bra arbeid i disse bedriftene, det produseres gode produkter, mennesker hjelpes inn i det ordinære arbeidslivet og det skapes god helse for dem som jobber der. Regjeringen har tydeligvis utrolig mye penger å gi i skattelette til dem som har mye fra før, de spar jo penger ned i lommene til folk, men dette har de altså ikke råd til!

Andersen reagerer ikke bare på at det blir færre plasser neste år. Hun blir minst like rasende over at regjeringen også foreslår en prøveordning hvor enkelte kommuner skal ta over ansvaret for ordningen med varig tilrettelagt arbeid. Da vil det bli enda færre slik beskyttede arbeidsplasser, hevder Karin Andersen.

- Selvfølgelig blir det færre. Kommunene har mange oppgaver de skal håndtere, og ordningen må da konkurrere med skole og eldreomsorg. Da er det ingen garanti for at plassene opprettholdes på dagens nivå. Ved å bare gi kommunene en sum og la dem bestemme hva som er best så gjør vi skade på enkeltpersoner og vi dummer oss ut økonomisk. Og, kommunene har engang ikke bedt om få denne oppgaven, freser Andersen.

Hevder 250 færre ikke er kutt

Men kuttes det virkelig i bevilgningene? Det spørsmålet er - utrolig nok - opp til øyet som ser. På side 111 i regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år står det tydelig at det i 2016 er 9650 plasser i ordningen for varig tilrettelagt arbeid.

Det står også svart på hvitt at regjeringen anslår at det neste år blir 9400 slike plasser - altså 250 færre, slik Andersen også hevder.

Men regjeringen gir like mye penger neste år som i fjor. De bare anslår at pengene vil utgjøre færre plasser, og dermed er dette ikke et kutt, ifølge Arbeids- og sosialdepartementet.

- Karin Andresen feilinformerer og vet veldig godt at vi viderefører pengebevilgningen, sier statssekretær Christl Kvam (H) til Dagbladet.

Hun hevder at Andersen og SV skremmer helt unødig, og forsikrer om at regjeringen er opptatt av et godt arbeidstilbud til dem med nedsatte funksjonsevner.

- Regjeringen er opptatt av å finne enda bedre og helhetlige løsninger for denne gruppen. Vi ønsker et forsøk i noen få kommuner for å se på hvordan vi kan forbedre tilbudet. Penger følger med, sier Kvam.

- Underslår fakta

SVs kommentar til regjeringens svar er følgende: «Regjeringen fortegner virkeligheten og underslår fakta», det skriver infoavdelingen i SV i en e-post til Dagbladet.

Kvam insisterer uansett på at ordningen er viktig for Solberg-regjeringen, og er i det minste enig med Andersen i én ting:

- Dette er mennesker som gjør et viktig arbeid som har stor verdi for både den enkelte og for bedriften de er i.

Statssekretær Kvam legger til at målet med å flytte ansvaret for varig tilrettelagt arbeid over til noen kommuner er å samle erfaringer som kan bidra til et godt grunnlag for en vurdering av hvor ansvaret bør ligge i framtiden. Det må understrekes at regjeringen opprinnelig ønsket å flytte hele ansvaret for VTA-ordningen over til kommunene, men ble nektet i Stortinget.