Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Neste år i Jerusalem

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Fredsfiasko eller fortsatte Midtøsten-forhandlinger med mulighet for en avtale - det var spørsmålet etter at Camp David-forhandlingene brøt sammen i går. Det eneste som var klart, var at PLO-leder Yassir Arafat og Israels statsminister Ehud Barak aldri er kommet hverandre så nær i avgjørende spørsmål. Men det strandet på Jerusalems framtid.
  • I en felles uttalelse fra Arafat, Barak og USAs president Bill Clinton heter det at partene er blitt enige om felles retningslinjer for de videre forhandlingene fram mot 13. september, tidsfristen for en fredsavtale. Ingenting av det man ble enig om, er imidlertid blitt avtalefestet. Det betyr at israelerne og palestinerne kan gå tilbake i skyttergravene.
  • Begge parter ga hverandre skylda for gårsdagens sammenbrudd, mens president Clinton mente at Barak hadde strukket seg lenger enn Arafat i spørsmålet om Jerusalem. Barak snakket om et nytt kapittel i Midtøstens historie. Det eneste som er sikkert om dette kapittelet, er usikkerhet. Mange frykter ny uro i Israel og de palestinske områdene. Barak har problemer med en høyreside som mener han har lovt for mye. Arafat er presset av utålmodige og kompromissløse palestinere, ikke minst blant muslimske fundamentalister. De vil gjenoppta den væpnede kampen mot israelerne.
  • Clinton gamblet og satset på en Camp David-avtale. Han har fremdeles muligheten før han går av som president. For Arafat kan det synes som om han satser på at han vil få mer i framtida enn han kunne fått ved en avtale nå. Det er slett ikke sikkert.
  • I nesten 2000 år hilste jøder i diasporaen hverandre med ordene «Neste år i Jerusalem». Etter at jødene fikk kontroll over sin gamle hovedstad, har palestinerne nå tatt over denne hilsenen. Arafat var overraskende steil i spørsmålet om Den hellige stad og krevde full suverenitet over det palestinske Øst-Jerusalem. Det vil Israel aldri godta. En fred må bygge på realiteter og ikke drømmer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media