Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Neste år kommer Eurovision-festen til et av verdens mest korrupte land

Med seier i Eurosong tok Aserbajdsjan et etterlengtet skritt nærmere Europa.

OLJERIKDOM: Oljebrønnene sør for hovedstaden Baku var viktige når «århundrets kontrakt» ble inngått mellom aserbajdsjanske myndigheter og 33 utenlandske selskaper, deriblant Statoil. Men til tross for landets store oljeinntekter lever en betydelig del av befolkningen under fattigdomsgrensen. Foto: Scanpix
OLJERIKDOM: Oljebrønnene sør for hovedstaden Baku var viktige når «århundrets kontrakt» ble inngått mellom aserbajdsjanske myndigheter og 33 utenlandske selskaper, deriblant Statoil. Men til tross for landets store oljeinntekter lever en betydelig del av befolkningen under fattigdomsgrensen. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sent i går kveld stakk duoen Eldar Gasimov og Nigar Jamal av med seieren under Eurovision-finalen i Düsseldorf.

Forhåndsfavoritten Aserbajdsjan trakk det lengste strået med den svenskskrevne låta «Running Scared».

Dermed blir det etter all sannsynlighet hovedstaden Baku som er vertsby for finalen neste år.

Etter at resultatet ble offentliggjort feiret folk i gatene i hovedstaden Baku i natt.

Hundrevis av mennesker samlet seg rundt plassen Azadlig i sentrum av byen.

De svingte det aserbajdanske flagget, og ropte: Aserbajdsjan! Aserbajdsjan! Det skriver det aserbajdanske nyhetsbyrået Trend News Agency i dag.

Diktatur Med sine 9,1 millioner innbyggere ligger Aserbajdsjan i krysningspunktet mellom Europa, Asia og Russland.

GLEDESCENER: Eldar Gasimov og Nigar Jamal feirer seieren under Eurovision-finalen i Düsseldorf sent i går kveld. Foto: John Mcdougall / AFP / Scanpix
GLEDESCENER: Eldar Gasimov og Nigar Jamal feirer seieren under Eurovision-finalen i Düsseldorf sent i går kveld. Foto: John Mcdougall / AFP / Scanpix Vis mer

Hviterussland omtales ofte som Europas siste diktatur, men Aserbajdsjan kjemper om samme, lite ærefulle tittel.

Ifølge Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa fulgte ikke valget i 2008 internasjonale standarder.

Siden 1960-tallet har landet vært styrt av Alijev-familien.

Heydar Aliyev var partisjef i sovjettiden. Han tok etter hvert over som president etter at landet ble selvstendig, da Sovjetunionen kollapset.

Tolv år og en blodig krig senere overlot han roret til sønnen Ilham.

Svart gull I Det kaspiske hav finnes svart gull i flere former. Det er her den fornemste russiske kaviaren kommer fra, og det er her Aserbajdsjan henter opp olje og gass.

I 1994 ble det inngått «århundrets kontrakt» mellom Aserbajdsjanske myndigheter og 33 utenlandske selskaper, deriblant Statoil. Kontrakten ble verdsatt til 60 milliarder dollar.

Hovedstaden Baku har den største havnen i Kaspihavet, og har lenge vært senteret for republikkens oljeindustri.

Korrupt En av de største utfordringene i den aserbajdsjanske økonomien er høy grad av korrupsjon.

FEIRET I NATT: Hundrevis av mennesker samlet seg rundt plassen Azadlig i sentrum av Baku. De svingte det aserbajdanske flagget og ropte Aserbajdsjan!, Aserbajdsjan!  Foto: Osman Karimov / Reuters / Scanpix
FEIRET I NATT: Hundrevis av mennesker samlet seg rundt plassen Azadlig i sentrum av Baku. De svingte det aserbajdanske flagget og ropte Aserbajdsjan!, Aserbajdsjan! Foto: Osman Karimov / Reuters / Scanpix Vis mer

Ifølge en helt fersk rapport fra Transparency International rangerer Aserbajdsjan blant verdens mest korrupte land. I tillegg har myndighetene problemer med fordelingen av statens inntekter.

Det vakte oppsikt da en liste over landets tretti rikeste ble publisert. Av den fremgikk det at ca. 2/3 av disse tilhørte regjeringen eller var personer med tilknytning til makteliten.

Trusler og vold Kritisk og undersøkende journalistikk har svært vanskelige kår i Aserbajdsjan Ifølge Landinfo (Utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon):

«Regimet er repressivt og autoritært og bruker en rekke ulike metoder for å kontrollere og undertrykke kritiske ytringer og meninger», heter det i en rapport fra November 2010.

Ifølge rapporten «Beaten, blacklisted and behind bars» fra menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch, blir journalister, menneskerettighetsforkjempere og andre som offentlig kritiserer myndighetene i landet, utsatt for vold, trusler og trakassering.

- Regjeringen fokuserer på systematisk og påtakelig å redusere folks grunnleggende friheter og rettigheter, sa den nederlandske EU-parlamentarikeren Marietje Schaake om landet i forrige uke, ifølge nyhetsbyrået TT.

Pågående konflikt Aserbajdsjan har en pågående konflikt med Armenia. Situasjonen mellom de to landene er svært spent. Om lag 14% av Aserbajdsjans territorium er okkupert av nabolandet. Det omfatter nesten hele Nagorno-Karabakh der majoriteten av befolkningen er armensk.

Utenriksdepartementet fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig i Nagorno-Karabakh.

Det anses som risikofylt å befinne seg i den omstridte sonen, der brudd på våpenhvilen kan forekomme. I tillegg er grensen til Armenia og Nagorno-Karabakh minelagt.

Ran Aserbajdsjan regnes som et trygt land å oppholde seg i. Det er lite alvorlig kriminalitet, ifølge Utenriksdepartementets reiseråd.

Men ran av utlendinger på vei hjem fra barer og klubber har blitt et økende problem i hovedstaden Baku.

«Utlendinger kan oppleve å bli avkrevd bestikkelser fra offentlige tjenestemenn. Dette gjelder i særlig grad det svært tilstedeværende trafikkpolitiet», heter det også i reiserådet fra UD.

Fattigdom Til tross for landets store oljeinntekter lever en betydelig del av befolkningen under fattigdomsgrensen.

I 2010 var landet på 68. plass av 169 på FNs utviklingsindeks, rett bak Kazakhstan, men foran Iran og Brasil.

Enkelte organisasjoner er likevel optimistiske: Ønsket om integrering i Europa kan være veien til forbedringer i den tidligere sovjetstaten.

Fest neste år Landet lover nå at neste års Eurovision-arrangement skal bli en fest.

- Gleden over å vinne er stor. Aserbajdsjan vil sørge for en konkurranse av ypperste slag, sier Adil Kerimli, som ledet landets delegasjon til Düsseldorf, til nyhetsbyrået AFP.

ANHOLDT: Aserbajdsjanske politimenn anholder en opposisjonell under en pro-demokrati demonstrasjon i hovedstaden Baku 2. April 201. «Regimet er repressivt og autoritært og bruker en rekke ulike metoder for å kontrollere og undertrykke kritiske ytringer og meninger», heter det i en rapport fra November 2010. Foto: AFP / Scanpix
ANHOLDT: Aserbajdsjanske politimenn anholder en opposisjonell under en pro-demokrati demonstrasjon i hovedstaden Baku 2. April 201. «Regimet er repressivt og autoritært og bruker en rekke ulike metoder for å kontrollere og undertrykke kritiske ytringer og meninger», heter det i en rapport fra November 2010. Foto: AFP / Scanpix Vis mer

Om ett år kan verden få vite hvordan et perfekt aserbajdsjansk glansbilde ser ut.

GLANSBILDET: Aserbajdsjan har hatt en enorm økonomisk utvikling de siste årene, og hovedstaden Baku har gjennomgått en voldsom byggeboom, takket være de enorme oljeinntektene.  Foto: Vano Shlamov / AFP / Scanpix
GLANSBILDET: Aserbajdsjan har hatt en enorm økonomisk utvikling de siste årene, og hovedstaden Baku har gjennomgått en voldsom byggeboom, takket være de enorme oljeinntektene. Foto: Vano Shlamov / AFP / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!