DRAMA: De innsatte ved Trandum forvaringssenter for utlendinger streiket i går mot det de mener er dårlige forhold. En av de innsatte sier det vil gå enda lenger neste gang om ikke situasjonen deres endrer seg. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
Thomas Rasmus Skaug
DRAMA: De innsatte ved Trandum forvaringssenter for utlendinger streiket i går mot det de mener er dårlige forhold. En av de innsatte sier det vil gå enda lenger neste gang om ikke situasjonen deres endrer seg. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Thomas Rasmus SkaugVis mer

- Neste gang vil Trandum brenne. Folk vil ta nøklene og stikke av

Trandum-innsatte krever endringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld ble det på grensa til opprør, da et titall innsatte på Trandum forvaringssenter for utlendinger på Romerike streiket på grunn av forholdene i leiren.

Et titall personer ble pågrepet, og ingen ble skadet, ifølge politiet. Det skjedde først etter at de rundt 60 politifolkene som hadde møtt opp truet med å spyle ut demonstrantene. De streikende sier de føler de blir behandlet som mindreverdige mennesker, og at de føler de blir dårlig behandlet.

Dagbladet snakket mandag ettermiddag på telefon med en av de innsatte på Trandum. Han ønsker å være anonym, fordi han frykter problemer.

- Neste gang vil Trandum brenne. Folk vil ta nøklene og prøve å stikke av om det ikke ble endringer. Vi må få livet vårt tilbake. De kan ikke stenge oss inne her. Folk må ha nok luft, medisiner, mat og klær og få en rettferdig behandling, sier den innsatte til Dagbladet.

- Verre enn fengsel Arild Humlen, advokat og ekspert på utlendingsrett, mener at Trandum i realiteten fungerer som et fengsel. Den Trandum-innsatte Dagbladet snakket med, sier de opplever det som verre enn fengsel.

- Fengsel er hardt, men nå er Trandum verre enn fengsel. Fengsel er bedre fordi det er nordmenn der. Her er det ingen nordmenn, sier mannen.

Han hevder at han er én av personene som har vært lengst på Trandum, og at han var med på opptøyene i går. Han sier de ikke ville samarbeide med de ansatte i leiren, men at de samarbeidet med politiet etterpå.

- Det var fredelig ingen prøvde å rømme. Vi ville gi en beskjed om at vi har det vondt. Vi lider, og nordmenn vet ikke om det, sier han.

Han ønsker ikke å kritisere vaktene på Trandum, og mener de bare gjør jobben sin. Mannen mener imidlertid det må en endring til, og at det er sjefene i politiets utlendigsenhet og sjefene ved Trandum som må stå for dette.

- Vi har mye smerte og lidelse her. Systemet må endres, mener han.

Se bildene fra dramaet. 

Tilbakeviser påstander På sine nettsider tilbakeviser Politiets utlendingsenhet kritikken om internatet, som de beskriver som et «moderne og tilpasset internat».

Flere av dem som oppholder seg lenge på internatet har ikke oppgitt riktig identitet til norske myndigheter, og sitter derfor selv på løsningen i sin egen sak, skriver PU.

- Mat og helsetilbudet på Trandum er godt innenfor hva som er forsvarlig og humant. Vi har også et aktivitetstilbud for dem som sitter her i mer enn 14 dager. Dette stedet driftes etter samme lest som et fengsel, selv om det ikke er et fengsel, sier leder for internatet, politiinspektør Ståle Sørmo, til Aftenposten.

Advokat Arild Humlen sa dette til Dagbladet i går:

- Det er dårlig mat, et dårlig fritidstilbud og det er en ekstrem innestenging som foregår der, sier Humlen, som mener at Trandum ikner mer på et fengsel og at folk med ulik religion og kultur bor oppå hverandre.

Han sa også at mange av de på Trandum er der av en grunn.

- Bedre opphold Monica T. Olsen, kommunikasjonsrådgiver ved Politiets utlendingsenhet, kjenner seg ikke igjen i Humlens beskrivelser.

 - Vi vet foreløpig ikke årsaken til opprøret. Forholdene Arild Humlen beskriver, kjenner vi oss ikke igjen i. Det stemmer dårlig med forholdene på dagens Trandum, skriver Olsen i en e-post til Dagbladet.

Hun skriver i e-posten at innlåsningstidene i helgene er blitt endret, fra 2100 til 1945. Dette er et av forholdene som de innsatte klagde på overfor Dagbladet.

- Dette ble innført for å ivareta en mer effektiv, dynamisk og helhetlig drift. Dette sikrer de innsatte et bedre opphold ved utlendingsinternatet, skriver Olsen.

Kuttskader PU opplyser at to av avdelingene for enslige menn foreløpig er ute av drift. Det har ikke kommet melding om noen skader blant ansatte eller innsatte, utover kuttskader, ifølge PU.

Trandum ble i 2010 stengt av Arbeidstilsynet og Europarådets torturkomité refset forholdene med overfylte celler, dårlig mat og utstrakt maktbruk i form av sikkerhetsceller, skriver NTB.

I 2012 brukte regjeringen rundt 120 millioner på nybygg og bedre standard på Trandum etter flere år med uro og bråk.