Neste katastrofe

I 1971 bodde det 65 millioner mennesker i Pakistan. I dag er innbyggertallet 163,2 millioner. Det forteller noe om sårbarhet ved jordskjelv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NESTE jordskjelv-katastrofe vil komme. Det er bare et tidsspørsmål. Både FN og ekspertene vet det. Og jordskjelvene krever stadig flere menneskeliv. Det er en utvikling som ikke lar seg stoppe.Jordskorpa rører på seg regelmessig, og vil fortsette med det. Problemet er at menneskene også rører på seg, og at de også vil fortsette med det. Om noen få år vil halvparten av alle mennesker i verden bo i byer i stedet for på landet. Mennesket er blitt mer sårbar. I dag finnes 6,5 milliarder mennesker på jordkloden. I løpet av de siste 50 åra er det blitt fire milliarder munner mer å mette. I dette tidsrommet har også skadeomfanget ved jordskjelv økt dramatisk. Og dette henger sammen.

VI BLIR flere. Vi blir eldre, og vi flytter som aldri før. Det finnes allerede 20 megabyer med over 10 millioner innbyggere. Og rundt alle sammen er det ringer av slum, hvor de fattigste bor. Men også her er det endring, ny sårbarhet. Nå er det ikke lenger megabyene som vokser mest. De gjør byer på mellom en halv og en million innbyggere, slår FN fast.I dag vet folk over hele verden at det gode liv finnes. De ser det på TV. Og de pakker, flytter, drar ut på jakt. De som kan. I Kina kan de. Historiens største folkevandring skjer der, akkurat nå. Forfatter Torbjørn Færøvik forteller at 300 millioner mennesker allerede har forlatt landsbygda i Kina.

I LØPET AV de neste 15 åra vil nye 300 millioner gjøre det samme. Det bygges nå så mange nye byer i Kina at ikke en gang myndighetene vet nøyaktig hvor mange som bor i dem. Der er det også tettstedene, småbyene som svulmer mest og fortest, forteller Færøvik.Dette er en historie om vekst uten kontroll. Verden vet hvordan jordskjelvsikre hus skal bygges. Men det gjøres ikke. Og menneskene er samlet, og blir stadig flere, der faren er størst. Langs kystene av Nord- og Sør-Amerika. Rundt Middelhavet, Midtøsten, India og Kina og i Indonesia.

JORDSKJELVENE vil komme, som de alltid har gjort. Umulig å forutse. Og tallene på ofre og skadde vil trolig bare øke og øke. Utviklingen er tilnærmet ustyrlig. Hvem kan kreve at Kinas myndigheter sikrer alle sine innbyggere jordskjelvsikre hus?I Tangshan for 30 år siden omkom minst 250 000 kinesere i et jordskjelv. Det er det verste som er registrert. Det neste, store, kan bli enda verre. Men kommer det i Kina?

ISTANBUL NESTE? -  Ingen vet. Men i fagmiljøet, når vi spekulerer, er vi mest engstelig for Istanbul i Tyrkia. Og et stort skjelv i Tokyo vil også kunne bli ekstremt farlig, mest på grunn av stor fare for branner, sier seismolog Hilmar Bungum ved forskningsinstituttet NORSAR.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer