Neste krig?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konflikten mellom Iran og verden, spesielt den vestlige, skyter ny fart. Irans beslutning om å fjerne forseglingene ved sine atominstallasjoner er alvorlig. Iran hevder landets forskning på atombrennstoff er ment for fredelige formål. Få føler seg overbevist, heller ikke det internasjonale atomenergibyrået som Iran på nytt trosser. USA og EU-land truer Iran med sanksjoner, og de etablerte forhandlingslinjene mellom Teheran og Frankrike, Tyskland og Storbritannia er praktisk talt brutt. Verden står overfor et iransk regime som kapsler seg inn med atomteknologi - et regime som i tillegg er ustabilt på grunn av store interne spenninger i landet. Og som om ikke det er nok, Iran har også en sentral rolle i spillet for å få kontroll med kaoset i Irak.

Full vestlig konfrontasjon med Iran kan få enorme konsekvenser i form av eskalering av sikkerhetssituasjonen i hele Midtøsten. Dette er selvsagt noe også det iranske regimet er seg bevisst. Militært har USA mer enn nok med Irak. En invasjon av Iran er ikke lenger en troverdig trussel. I tillegg trenger det internasjonale samfunnet Irans stabiliserende potensial både i Afghanistan og Irak. Invasjonen av Irak har ført til at USAs avskrekkingsevne overfor Iran er betydelig redusert, og dagens Iran utgjør en større trussel mot internasjonal fred og sikkerhet enn det Irak under Saddam Hussein noen gang utgjorde.

De siste tre åra har vist at troen på bruk av militær makt i Irak var katastrofalt dårlig gjennomtenkt. Militær makt mot Iran er et minst

like dårlig alternativ. Like fullt er det den veien det kan gå dersom forhandlingslinjene forblir stengte. Vi håper fornuften vil seire i Teheran, og at det denne gangen satses på kløkt framfor arrogant makt i Washington. Det internasjonale samfunnet stiller med unødvendig dårlige kort i kampen for å hindre Iran i å utvikle atomvåpen. Men det er ingen vei tilbake. Iranske atomvåpen er et internasjonalt mareritt.